Интернет реклама УБС

05.07.22

Культурне життя під час війни




Авторка: Христина Корнєва





З початку повномасштабного вторгнення українська культура поповнилася новинками. З перших днів звідусіль лунають патріотичні пісні, на вулицях можна побачити людей у футболках з популярними проукраїнськими написами і картинками. Згодом почалася й адаптація театрів, концертів та стендапів під воєнний час. 

Як за чотири місяці війни змінилося культурне життя українців?

Українська музика. 

Пісні завжди супроводжували українців у легкі та не дуже легкі часи. І ця боротьба за незалежність не стала виключенням. З перших днів на просторах інтернету можна було почути пісні, які чудово піднімали бойовий дух народу. Зазвичай авторами цієї музики були діджеї, які вміло комбінували популярні фрази з ритмічною мелодією. Згодом до них доєдналися відомі українські виконавці, серед них Jerry Heil, Христина Соловій та інші, зі студійними піснями та каверами. Багато українських артистів записали пісні зі всесвітньовідомими гуртами, що допомогло поширенню правдивоъ інформації про війну. Станції метро перетворилися на майданчики для концертів. Музиканти роблять все, що можуть для підтримки українського духу в цій нерівній боротьбі.

Гумор. 

Коли перша хвиля стресу на початку війни минула, необхідно було відновлювати гумористичну складову культури. Було важливо відволікати українців гумором від страшних подій хоча б на годинку. Стендапи відновилися, але трохи в іншому форматі. До сьогодні кожен бажаючий може відвідати концерт у бомбосховищі або подивитися відзнятий випуск з улюбленим гумористом в інтернеті.

Театри та кіно. 

У перші тижні вторгнення торгівельні центри, розваги та магазини не першої необхідності були зачинені. Кіно та театри теж відвідати було неможливо, адже в деяких з цих приміщеннях ховалися люди. Згодом у більш-менш спокійних містах почали грати вистави в сховищах та показувати фільми в кінотеатрах, дотримуючись правил безпеки воєнного часу.

Мистецтво. 

Письменники та поети доносять до світу події в Україні власними способами. Також емоційною поезією та прозою надають підтримку українцям. Художники борються за місце своєї картини на марці, яку розкуплять за декілька годин.

Найголовніше, що всі українці об’єдналися задля однієї цілі – допомогти ЗСУ. Ми можемо спостерігати найнеочікуваніші випадки співробітництва публічних осіб. З’явилося багато якісного українського контенту, який лише починає розвиватися та набирати популярність. Кожен з діячів культури вигадує власні способи допомогти зібрати все необхідне для ЗСУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар