Интернет реклама УБС

09.07.22

Що є спільного між футурологією та науковою фантастикою?



Авторка: Вікторія Лукащук





Футурологія – галузь знань, яка конструює та досліджує майбутнє.

Поняття футурології означає спосіб прогнозування та методику в різних сферах. Головним завданням футурології є глобальне прогнозування, тобто спроба передбачити майбутнє, яка ґрунтується на фактах. Дуже часто футурологію вважають якимось фантастичним передбаченням, але це не так.

Головною метою футурології є прогнозування можливих проблем, з якими у майбутньому може стикнутися людство.

Якщо проаналізувати фантастичні твори та порівняти їх із міфами, легендами та притчами ми зможемо побачити явну схожість. Всі ті уявлення, які колись носили наші предки маючи міфологічний світогляд, а згодом – релігійний, зараз ми активно використовуємо в постмодерній культурі, зокрема у фантастиці. Наприклад, у фільмах про Тора від Марвел, фактично це екранізації давніх скандинавських міфів з додаванням нових персонажів для забарвлення сюжету.

Футурологія має досить тісний зв’язок з науковою фантастикою. Про це говорив і відомий польський письменник-фантаст Станіслав Лем, який навіть написав працю на два томи «Фантастика й футурологія». Також він має багато

творів написаних саме в жанрі фантастики, наприклад, «Футурологічний конгрес», «Соляріс», «Едем» та багато інших.

Щодо зв’язку футурології та наукової фантастики, досить багато літературознавців, футурологів, філософів, культурологів говорили, що у Жюля Верна та у Герберта Уелса була схильність до передрікання. Звісно їхні футурологічні прогнози були вагомими, та все ж наукові методи прогнозування футурологів і літературні художні методи це не одне й те ж.

Письменники, про яких говорилося вище, далеко не єдині кому вдалося нафантазувати суспільство майбутнього та його деякі прогреси. Якщо дуже захотіти, то фактично у кожному науково-фантастичному творі можна знайти яким ймовірно буде майбутнє.

Подібність фантастики та футурології полягає саме в описі майбутнього стану соціуму, яке розглядається через призму індустріалізації та розвитку науки. Проте, як би там не було ,футурологи серйозно не сприймають так звані

прогнози письменників-фантастів, хоча іноді й посилаються на них в своїх роботах.

Хоча наукова фантастика й футурологія мають однаковий предмет вивчення, але вони використовують різні методики та соціологічні характеристики, через це їх важко порівнювати.

Також різниця полягає в тому, що від футуролога очікують справжнього наукового прогнозування подальшого життя. Роблячи це футуролог використовує різні наукові методики, чого зазвичай не робить письменник.

Автори художніх творів, як правило, опираються на власні досвід та фантазію, тому від них очікують вдало написану цікаву розповідь про майбутнє з утопічними елементами, постапокаліпсисом, роботами та формами позаземного життя.

Можна сказати, що фантасти та футурологи по-різному представляють свої прогнози, оскільки вони мають різні авдиторії, то й їхні прогнози сприймаються по-різному. Наприклад, в той час як свій прогноз С. Лем оформлює у вигляді науково-фантастичного твору та публікує великим тиражом, звіт футуролога має зазвичай менший тираж та авдиторію.

Часто піднімається питання, чи доречно використовувати наукову фантастику для прогнозування? Навіть попри очевидні відмінності, можна сказати, що відповідь є позитивною. Звісно, буде несправедливо для прогнозування ставити на одному рівні наукову фантастику та науково-технологічне прогнозування через їхню несумірність. Ми не можемо розглядати наукову фантастику як єдине джерело для футурологічного прогнозування.

Можемо взяти до прикладу роботу з прогнозування Еріха Янча, в якій він наукову фантастику відносить до одного з методів прогнозування. Він пише, що наукова фантастика «потенційно частково корисна», однак «не апробована».

Так він писав ще пів століття тому. В сучасних футурологічних роботах наукову фантастику згадують тільки як потенційне джерело прогнозування.

Є один спосіб, поки найбільш успішний, коли письменників-фантастів залучали як експертів, коли розробляли довготривалий прогноз (50 років і більше). Колись у 1964 році для складення прогнозування американська компанія RAND (Research and Development – науково-дослідницькі розробки) в якості експертів запросила письменників (С. Лем, А. Кларк, А. Азимов).

Насправді невідомо наскільки їхні думки вплинули на достовірність цього дослідження, але таке час від часу повторювали. Всі автори, про яких писалося раніше, робили основною своєю задачею при написанні творів розглядати прогноз розвитку науки, техніки та загалом соціуму, це робило їхні твори міжкультурним феноменом на межі літератури та науки.

Цікаво, щодо питання футурології, письменників-фантастів можна поділити на 2 категорії. Перша категорія – це ті про кого вже говорилося, письменники, які наче знаходяться на кордоні між фантастикою та футурологією. Такими авторами є Артур Кларк, Айзек Азимов та Станіслав Лем, всі створювали твори футурологічного характеру. Вони фантасти-футурологи, їх основні особливості: прагнуть, щоб їхній прогноз розглядали як науковий, часто навіть у своїх творах вони датують певні прогнози, детальний опис технічних новинок чи соціальних наслідків, головне у творі – опис майбутнього.

Друга категорія, це ті письменники, які одразу застерігають, що їхні твори не варто сприймати як серйозні прогнози, їх хвилює цінність твору з літературної та культурної точки зору, але не з наукової. Для них головне не

точний опис якої наукової ідеї, а літературні задачі, прогностичні ідеї використовують як антураж.

Звісно, що цікаві ідеї для натхнення футурологічних прогнозів можуть бути присутні у творах як першої, так і другої категорії письменників. Якщо ставити питання про використання наукової фантастики у футурології, то все ж краще скористатися першою категорією.

Наукова фантастика, яка створюється як мрія чи фантазія щодо розвитку науки у майбутньому, не виконує прогностичну функцію. Хоча іноді літераторам і вдається передбачити певні моменти майбутнього, та часто це просто збіг, який ніхто не розглядає як наукову інформацію для аналізу футурологів. Думаю, можна сказати, що наші уявлення про майбутнє перебувають в різних інформаційних полях суспільства, в тому числі і в науковій фантастиці.

Незважаючи на це наукову фантастику не можна вважати ґрунтовним джерелом для прогнозу. Вона дає поле для мрій, фантазій та ідей, можливо, підштовхує деяких футурологів до нових прогнозів. Вона створює певну

картину майбутнього для масової свідомості і це теж варто враховувати в футурологічних прогнозах.

Немає коментарів:

Дописати коментар