Интернет реклама УБС

06.08.22

Найкраща українська проза останніх років

 




Авторка - Єва Сластнова





«Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги», - так казав український поет Тарас Григорович Шевченко, і був абсолютно правий. У сучасному світі, де кожен має вільний доступ до будь-яких книжок важко знайти людину, яка б не мала улюбленого роману чи повісті. Дехто перейшов на читання в Інтернеті, де можна завантажити літературу безкоштовно, а є й ті, хто ганяється за матеріальними книгами з гарними обкладинками. Якби там не було, у будь-які часи, книги були головним джерелом розумового розвитку та мислення.
Також книги – це спосіб відпочити та абстрагуватися від зовнішнього світу. З цікавим романом ми можемо мріяти, фантазувати й відчувати емоції героїв. Читання допомагає у важкі часи, коли думки про складність життя не дають можливості спокійно жити, тоді книги можуть дати відповіді на наші запитання або дати відволіктись від проблем.
Багато хто читає закордонних авторів або класичну літературу, що є чудово, а українські автори та книги часто залишаються у стороні від людської уваги. Українське книгодрукування століттями страждало через цензуру, тож активно розвиватися почало не так давно. Звісно, ми маємо велику кількість класичних письменників, але ще не маємо достатнє підґрунтя для масштабного видавництва україномовних книжок. У такий важкий час для України, важливим є підтримувати вітчизняні видавництва, щоб ті не занепали.
Отже, 5 книг від українських видавництв різних жанрів, які захоплюються неймовірним сюжетом та історією і побутом українського народу.

Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР

Книга українського історика Вахтанга Кіпіані, яка створена на основі архівних документів по справі Василя Стуса. У книзі йдеться про життя, кримінальну справу, і смерть дисидента Стуса. Думка автора повністю побудована на фактах, листах поета з тюрми, показах свідків, спогадах сім’ї та друзів. Книга стала такою сенсаційною та скандальною, що з 2019 року триває справа за позовом Віктора Медведчука (який був адвокатом Стуса у 80-ті роки) про заборону книги. «Справа Василя Стуса» входить у рейтинг тридцяти найважливіших книжок часів української незалежності за версією Українського інституту книги 2021 року.


Експрес до Галіції

Український детектив Богдана Коломійчука, що розповідає про розслідування львівського комісара поліції Адама Вістовича, який вплутується у шпигунську гру. Після розшифровки таємничого документу, він дізнається про те, що знати не має. У цей час у двох різних місцях світу стаються дивні вбивства, які непов’язані між собою. Австрійська імперія стоїть на межі розколу. Головному герою потрібно зрозуміти зв'язок між цими подіями та рідним містом.


Чорне сонце  

Збірка оповідань Василя Шкляра, який буде важливо прочитати в українських реаліях 2022 року. Герої роману – це реальні люди, які жили звичайним життям. Усі вони, від бізнесменів до селян та студентів, в один день мали взяти до рук зброю, щоб захищати рідну землю. До збірки увійшли твори: «Чорне Сонце», «Останній шанс Захара Скоробагатька»,  «Крук — птаха нетутешня», «Високі гори у Ялті», «Цілком таємні історії», «Танець під чортову дудку». Цією книгою назавжди увіковічена пам'ять про відважних бійців полку «Азов».

Притулок семи вітрів

Драма Дарини Гнатко розказує про роки кріпацтва в Україні та рід Давидових, які вже декілька поколінь потерпають від невдач та страждань. Історія розпочалася з Яна Гнатко, який мав слабкість до власних кріпачок, але після того, як про його романи дізнається дружина Маришка, коханку чоловіка знаходять мертвою. Усі вважають, що це зробила ревнива дружина, але через декілька днів і саму жінку загризли собаки. Така історія повторюється у наступному поколінні. Чи зможуть герої примиритися та не зруйнувати власного щастя? 

Усі їхні демони

Трилер, що підіймає важливі соціальні теми? Це роман Поліни Кулакової, який розповідає про родину зі звичайного українського містечка, де у хрущовці замість люблячих батьків, дві дитини бачать лише насильство. Хлопець-підліток шукає порятунку та підтримки на вулиці, а дівчинка 9 років вчиться жити з жахливими реаліями у своїй родині. А тим часом місто потерпає від кривавих вбивств. Байдужість, алкоголізм та втрачене дитинство - усе це про книгу «Усі їхні демони».

Немає коментарів:

Дописати коментар