Интернет реклама УБС

08.09.22

Топ 7 українських національних страв, які іноді чомусь десь не відносять до української кухні


Авторка: Вікторія Дуженко




Кожна країна має свої колоритні страви з якими вона асоціюється навіть за її межами. І так – у нас це не лише борщ та сало. Тож розберімося ж, які ще смаколики пахнуть Україною. 

Квашені огірки

Усіма нахвалене українське сало та горілка, як правило, подаються нашими господинями саме з квашеними огірками. Але звісно їх їдять не лише, як закуску, а й використовують для приготування салатів, розсольників, солянок тощо. 

Цікаво те, що в Україні надають більшу перевагу огіркам з горбкуватою поверхнею, вважаючи саме їх «справжніми». Тоді як європейцям ближчі гладенькі плоди.

Домашня ковбаса


Якби представники музею ковбас в Берліні скуштували нашу домашню ковбасу, особливо "пальцем пхану", то вони напевно поставили б її в самий центр зали – така вже смачна. Її й до церкви на Великдень беруть і Різдвяний стіл без неї не обходиться... Коти такий смаколик за кілометр чують – тільки от чи скуштують вони його ще є сумніви.

Уявіть собі, у 2015 році у Луцьку (на Волині) приготували найдовшу ковбасу довжиною 5 метрів. Це досягнення зафіксували в Книзі рекордів України.


Вареники


Яких її тільки немає. З вишнями, полуницею, смородиною, картоплею, грибами, фаршем чи навіть гречкою. І це далеко не весь перелік. 

Хотілося б також зазначити, що в місті Альберта в Канаді силами української діаспори встановили 9-метровий пам'ятник варенику. От що значить любов до української кухні. 


Окрошка


Хто б що не казав та історики сходяться на думці, що окрошку вперше почали готувати на Русі після введення християнства. Збереглися літописи у яких князь Володимир, ще в 989 році наказав роздати селянам «їжу, мед і квас». Тоді народ на Русі вживав і чорний хліб та цибулю.


Тож 989 р. н.е. можна вважати своєрідною точкою відліку в історії виникнення окрошки. Є звісно й інші версії походження, але ця напевно найцікавіша.

 Куліш


У свої часи, козак-кашовар мав наготувати їжі на цілий Кіш, а це близько 500-900 козаків. Тож куліш, який готується просто та ще й досить швидко був чудовим рішенням. А оскільки його часто готували саме в полі, то й інша назва страви – польова каша. 

Примітка. На картині «Козака Мамая» було написано: «Ось так я в степу веселюся, одним кулешем похмелюся». Розшифрували ці слова так: веселитись – воювати, похмелятися кулешем – мати постійну спрагу до війни…

Деруни


У місті Коростень, яке на Житомирщині, встановлено пам’ятник деруну! Щобільше, там щороку проводиться фестиваль, присвячений цій страві, де представники різних країн намагаються приготувати наші деруни. Та от тільки наші кухарі все одно мають свої рецепти, які навряд чи досконало повторить іноземець.

А чи знали ви, що в Україні існує близько 30 різних назв дерунів. Серед яких дранки, тертюхи, терчінікі,  кремзлики. Тож якщо паляницю росіяни й навчаться вимовляти, то на них чекатимуть ще деруни.

Звісно, весь колорит українських страв так просто не передати. Але можна пишатися тим, що маємо таку багату та смачну національну кухню. А головне вона має свою унікальність і оскаржити це неможливо. 

 Вікторія Дуженко

Немає коментарів:

Дописати коментар