Интернет реклама УБС

08.09.22

Феномен «1984»: книга про сучасне, минуле чи майбутнє?




Авторка: Карина Доломанжи

Чи думали Ви про те, що за вами слідкують через мобільні  телефони  й телевізори, а верхівка суспільства щось приховує? Або про те, як жити у тоталітарному суспільстві, де тебе можуть стратити, а точніше «випарувати», за думку, кохання чи прогулянку ? 

   Світ з такими правилами створив Джордж Орвелл в одній з найвідоміших антиутопій «1984». Історія, яка змальовує моторошне вигадане, але водночас дуже реальне, суспільство з тоталітарним устроєм влади. 

Вперше книга була опублікована у 1949 році. Є теорія, що назва роману походить від року написання роману – 1948, автор вирішив поміняти останні дві цифри місцями. 

Книга розповідає про життя Вінстона Сміта, низькорангового члена Партії, який розчарований  повсякденним життям і всюдисущими очима Партії та її зловісного очільника – Старшого Брата. СБ контролює всі аспекти життя: впровадив новоговір, намагаючись повністю задушити навіть можливість спротиву системі; криміналізував думкозлочини, щоб  люди навіть помислити не сміли про бунт проти влади. Партія контролює все: що люди читають, говорять, роблять, погрожуючи відправляти неслухів до страхітливої «кімнати сто один». 

Вінстон Сміт переписував журнали, новини, книжки під нову реальність. Він змінював та видаляв  минуле так, щоб сучасність стала найкращим логічним розвитком подій. Вінстон розумів, що ти можеш чітко пам’ятати події п’ятирічної давнини, але якщо партійні докази вказують, що цього не було, то твої спогади – фантазія хворого мозку.

В демократичних країнах продаж роману щороку зростає. 

У 2003 році роман «1984» посів восьме місце у списку «200 найкращих романів за версією BBC». У 2009 році газета «The Times» включила роман «1984» до списку 60 найкращих книг, опублікованих за останні 60 років, а журнал «Newsweek» поставив роман на друге місце у списку ста найкращих книг усіх часів та народів.

 У 2013 році газета «The Guardian» провела опитування на тему, чи добре Орвелл спрогнозував майбутнє. На запитання «Чи мав рацію Орвелл щодо напряму розвитку суспільства?» 89% опитуваних  відповіли «Так».

Ким треба бути аби у 1948 році створити роман про жорсткий тоталітаризм, який максимально перегукується з реальним світом 21 століття? Джорджем Орвеллом.

Джордж Орвелл – англійський прозаїк, есеїст, журналіст і критик з чітким власним баченням світу. Особистість Орвелла неможливо відділити від його творчості.  Майстерність митця  характеризується пронизливою соціальною критикою, опозиційністю до тоталітаризму та відвертою підтримкою демократичних прагнень людства. Автор з безжальною детальністю показує весь жах світу, в якому у людей все менше і менше слів та їх мислення покалічене, викривлене ідеологією. 

Його погляди на феміністок, вегетаріанців та представників інших соціальних груп нині навряд чи б були  сприйняті суспільством без критики.  Орвелл різко критикував сталінізм, вважаючи, що правління «вождя» мало чим відрізняється від правління Гітлера. Журналіст був шокований ставленням комуністів до своїх союзників. Доноси, звинувачення у зраді, наклепи та арешти були їх звичайною фронтовою практикою.

Не дивлячись на все, Джордж був людиною із твердими переконаннями. Письменник  не прагнув багатства, боровся за те, що вважав правильним, великодушно ставився до інших письменників. Орвелл намагався дивитися на світ без ілюзій і ніколи не приховував, що йому не подобається те, що він бачить.

У сучасному світі  роман «1984» позиціюють як методичний посібник для виживання у важкі часи. Текст роману  розбирають на цитати, які поширюють у соціальних мережах, залишаються навіки з людьми у вигляді татуювання та використовуються під час політичних дискусій. 

Топ популярних цитат з роману-антиутопії: 

Свобода – це можливість вільно сказати, що два додати два дорівнює чотирьом. Якщо це дозволено, то з цього випливає все інше. 

Війна – це мир

Свобода – це рабство

Невідання – це сила. 

Прогрес у нашому світі – це лише прогрес до ще дужчого болю.

У нашому суспільстві ті, хто найліпше розуміє, що відбувається, водночас перебувають найдалі від того, щоб побачити світ таким, яким він є насправді.

Я розумію ЯК; я не розумію НАВІЩО. 

Якщо партія може запустити руку в минуле і сказати про ту чи іншу подію, що її ніколи не було, це страшніше, ніж катування чи смерть.

«Хто керує минулим, – каже партійне гасло, – той керує майбутнім; хто керує сьогоденням, той керує минулим».

Отже, в чому феномен  роману «1984» ?

В тому, що для кожної людини, кожного покоління прочитання книги дає індивідуальний сенс.  Роман, який бентежить, зворушує, змушує визнати його правдивість і замислитися. Антиутопія, яка так схожа на реалізм. 


Немає коментарів:

Дописати коментар