Интернет реклама УБС

20.09.22

Зміни, що відбудуться у Великій Британії за нового монарха



Авторка: Єва Сластнова





8 вересня 2022 року світові стало відомо, що у віці 96 років пішла з життя королева Сполученого Королівства та 14 країн Співдружності націй – Єлизавета 2. Вона правила найбільше з усіх британських монархів, а саме протягом 70 років та 7 місяців. З дня смерті королеви, престол належить її старшому сину Чарльзу, який обрав для себе ім’я Карл 3. І хоча відомо, що зміна монарха ніяк не вплине на економічне та політичне життя країн, оскільки влада перебуває в руках парламенту, але все ж таки монархія матиме певні зміни.
   Новим спадкоємцем британського престолу є Принц Вільям. Відтепер він стає принцом Уельським. Його дружина – Кейт Міддлтон тепер має титул принцеса Уельська та є майбутньою королевою-консортом. Дружина нового короля Карла 3 – Каміла, вважається королевою-консортом. Молодший син короля Гаррі та його дружина Меган Маркл офіційно відмовились від статусу членів монаршої родини у 2020 році. Попри це, вони продовжують бути частиною родини. Карл 3 згадав про них у своїй промові, висловивши свою любов до подружжя.

   Королева Єлизавета 2 зображена на усіх грошах Великої Британії, а також  країнах Співдружності націй, які з часом теж змінять свої купюри. Відтепер монархія буде поступово вводити в обіг банкноти та монети із зображенням нового короля. Зараз в обігу перебувають банкноти номіналом 80 мільярдів фунтів стерлінгів, а це означає, що перехід до нових грошей буде відбуватись протягом двох-трьох років. Варіанти нових банкнот будуть погоджувати з Букінгемським палацом. Цікаво, що на зображеннях голова Єлизавети 2 повернена праворуч, а погляд її сина буде направлено ліворуч. Так королівська родина підтримує давню традицію, за якою поворот голови кожного нового монарха змінюється в інший бік.
Як і гроші, з часом змінять і поштові марки із зображенням покійної королеви. Остаточний ескіз затвердить Карл 3. Відомо, що поштові скриньки з королівським вензелем навряд чи будуть змінювати, оскільки на деяких скриньках присутній вензель короля Георга 6, який не змінили за 70 років.
   Королівський штандарт – це прапор, що майорить там, де знаходиться монарх. Цей прапор складається з чотирьох частин. У версії при королеві Єлизаветі 2, чверті представляють країни, що входять до складу Великої Британії, а саме: Шотландію (зображення лева), Ірландію (арфа) та два інші Англію (три леви). На прапорі немає символіки Уельсу, який теж є у складі країни, тож новий король може внести Уельс до прапора, і таким чином змінити його. А ось більшість прапорів державних служб доведеться замінити. Проблема в тому, що більшість з них прикрашені вензелем EIIR, що є шифром королеви Єлизавети 2. Тож будуть замінені прапори військових полків, пожежної служби, військово-морських кораблів тощо.

   Також будуть змінені основні слова національного гімну. Фраза «Боже, бережи нашу милостиву королеву» буде замінена на «Боже, бережи нашого милостивого короля». Звісно, людям буде потрібен час, щоб звикнути до нової версії гімну, який вони чітко знали 70 років. До речі, найперша версія цього гімну мала у своїх словах саме короля. Версія 1745 року звучить так: «Боже, бережи великого Георга, нашого короля». Королівський герб, затверджений 1837 року королевою Вікторією не буде змінюватись, через фінансову затратність, але зміна можлива, якщо Карл 3 вирішить додати до герба символ Уельсу.
   У Великій Британії паспорти видають на ім’я монарха, тому відтепер їх формулювання змінилося. Змінились назви державних установ та деяких служб. Паспортний стіл її Величності буде замінено на паспортний стіл його Величності. Такі ж зміни чекають на Збройні сили та Пенітенціарну службу. До того ж тепер усі депутати та військові будуть здавати змінену присягу на ім’я короля, а не королеви.
   Однією з найбільш проблематичних змін є заміна королеви у конституціях та багатьох законах країн Британської Співдружності. У всіх країнах британський монарх визнається головою держави, і це прописано у конституціях цих держав. Отже, країнам треба витратити немало коштів, щоб замінити усюди королеву на короля, і мати нову голову держави. У іншому випадку, країни можуть зіштовхнутися з деякими проблемами у законах, бо на офіційному рівні не матимуть монарха.
   Смерть королеви стала приголомшливою для усіх, оскільки її величність була символом стабільності у Європі та загалом усьому світі. Хоч монархи вже давно не впливають на політику, вони є важливою складовою культури багатьох країн. Королівська родина – це про данину традиціям та історії, тож будь-які зміни у її устрої є частиною світової історії.
Джерела
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар