Интернет реклама УБС

19.09.22

« Я – Маріуполь. Я хочу, щоб світ мене почув»

 


Авторка: Карина Доломанжи 





Маріуполь. Морське місто, яке у 2012 році признали одним з найкомфортніших міст України, у 2022 році стало смертельною пасткою для своїх мешканців. Маріупольці з перших днів відкритої агресії росії проти України стали символом героїчного опору військам окупантів на сході країни. 

За декілька днів  окупанти взяли місто в щільне  кільце та відрізали від зовнішнього світу. До повномасштабної війни населення міста нараховувало більше мільйона мешканців. За вісім років гібридного протистояння на Сході України  Маріуполь став форпостом української державності на лінії фронту, що викликало злість та ненависть ворога.

Як висновок ― практично знищене до останньої цегли місто, яке так і не піддалося військам рф. Колись сонячний і яскравий Маріуполь опинився в окупації та гуманітарній кризі. Ці напасті жителі оточеного міста випробували відразу, намагаючись добувати їжу, якої майже не було, та медикаменти для поранених та хворих.

Трагедія кожного маріупольця живе в серці кожного українця нестерпним болем. Для розповіді про цей жах іншим країнам та поколінням, українці почали активно знімати документальні фільми про війну в Маріуполі. Перелік фільмів, які повинен бачити кожен :

« Маріуполь. Невтрачена надія» ― фільм режисера Макса Литвинова розповідає про місто Маріуполь у той час, коли там точилися бої. Історія ґрунтується на свідченнях звичайних людей, які перебувають у місті перший місяць війни. Також тут представлені записи журналістки Надії Сухорукової, яка вела свій щоденник.



«Маріуполь. Хроніки пекла» ― фільм режисера Єлизавети Татарінової,  автори проєкту  знайомлять глядачів із життям, яке з певного моменту виявилося справжнім пеклом для мешканців Маріуполя. Люди залишилися без їжі, води, світла, ліків та будь-якого зв’язку. Вони перебували в умовах постійних бомбардувань та обстрілів, не маючи змоги залишити місто.


 «Маріуполь. Звільнення» ― фільм підготовано редакцією фронтового часопису полку «Азов» «Чорне Сонце» під керівництвом Марка Мельника (позивний «Вирій»). Стрічка містить документальні матеріали та свідчення учасників операції зі звільнення міста Маріуполь Донецької області бійцями полку «Азов».


«Маріуполь. Поза зоною» ― автор та сценарист фільму – маріуполець Геннадій Стамбула. Всі герої фільму через війну опинилися "поза зоною досяжності". Але  всі вони вже почули або ще почують в телефоні гудок виклику та довгоочікуване рідне "Алло". Цей фільм  про любов до життя, про смерть, про зруйнований Маріуполь, про виживання під бомбардуваннями російської авіації, про героїзм звичайних маріупольців, які врятували своє життя та життя іншим - зовсім чужих їм людей, про російський полон та катування в Оленівській колонії, про мужність військових, які обороняли Маріуполь... І взагалі, фільм про людяність.

«Маріуполь 2022» ― фільм головного оператора Маріупольського телебачення  Олександра Ратушного, який під час блокади міста, у березні 2022, разом з родиною жив у підвалі Морського ліцею Маріуполя. Доля людей, що присутні на кадрах фільму невідома.

Ці фільми варті перегляду. Ці голоси повинні бути почутими. Це місто повинно жити.

Немає коментарів:

Дописати коментар