Интернет реклама УБС

28.10.22

Як побудувати особистий бренд




Авторка: Олена Гусарова





Вважається, що вперше термін «особистий бренд» ужив у своїй статті автор Том Пітерс у 1997 році. Щоправда, в американській бізнес-літературі схожі ідеї з’явилися ще в 1930-х роках. Згодом почало з’являтися все більше формулювань про бренд особистості. Тож Нині термін «бренд» стосується не тільки компаній, що продають товари або послуги. Кім Кардаш’ян, Ілон Маск, Дональд Трамп – це такі самі бренди, як Nike чи McDonald’s.
Зараз уже не достатньо просто бути кваліфікованим спеціалістом, аби досягнути кар’єрних висот. На першому місці стоїть розвиток особистого бренду. Особистий бренд — це те, що про вас думають усі люди, які хоча б щось про вас чули або спілкувалися з вами бодай раз. У часи соцмереж та інфлюенсерів особистий бренд стає в пригоді не лише селебрітіз, а й кожному, хто створює та просуває свій контент. Він формується з візуальної частини, цілей, глобальної ідеї, меседжів, які прагне донести людина.
Цікаво, що люди часто не довіряють рекламі, проте готові повірити живим людям. Знаменитості, інфлюенсери, будь-яка незнайома людина, що підтримує влучний імідж, відчувається як хтось, кого ви знаєте. І в таких випадках до хорошої рекомендації блогера дослухаються навіть ті, хто не сприймає осіб, які стоять за брендом продукту.
Формування особистого бренду – це доволі кропітка та складна робота, однак, вирішивши її, ви закриєте багато питань у своєму кар’єрному зрості. То з чого ж формується особистий бренд?
1) Оригінальність
Ми більше не користуємось просто банком, ми йдемо в банк Дубілета, їмо не у будь-якому ресторані, а саме у Кацуріна. Таких прикладів безліч. Особистий бренд повинен мати “родзинку” — те, у чому ви унікальні, чим відрізняєтеся від конкурентів і колег. Чи то нестандартний вигляд, чи неповторна історія. Це стосується як візуального враження про вас, так і ваших ідей, і меседжу, який ви несете.
2) Репутація
Репутацію довго заробляти, проте можна за мить втратити. Усе, що ви кажете чи робите, автоматично сприймається як позиція особистого бренду й відображається в ставленні людей. Працюйте над своєю репутацією — і одного дня вона почне працювати на вас. Адже що сильніша  віра у вашу репутацію, то простіше вам просувати себе та продати будь-яку ідею.
3) Цінності
Кожен бренд несе свою філософію та чітко окреслені цілі. Навіть працюючи майстром манікюру, можна стати лідером думок у цій галузі. Цінності персонального бренду допоможуть сформувати коло однодумців та привернути увагу людей, що поділяють ваш світогляд.
4) Face to face
Про пряму комунікацію усі забувають. Скільки ви маєте людей навколо? 10? 100? А в соцмережах — тисячі. Проте оті 10-100, які знають вас особисто, можуть або дуже підсилити ваш бренд, або дуже його зіпсувати.
5) Оцінка себе
Що сильного, що слабкого: тематика, досвід, знання, вміння, хобі, особливості. Розділіть сторінку навпіл і вперед: досвід — такий-то, знання — такі-то, це знаю, це ні. У цій екосистемі обов'язково є прогалини, їх треба заповнювати.
Отже, підходьте до розвитку особистого бренду через любов до того, чим ви займаєтесь. Діліться власним досвідом без нав’язування та надмірних повчань. Допускайте, що ви теж можете помилятися. Не давайте собі оцінку, дайте людям можливість самим оцінити вас як спеціаліста. У часи діджиталізації та соціальних мереж можливість якісно створити особистий бренд має кожен – від голови інвестиційної компанії до людини, яка має магазин свічок в Instagram на 200 фоловерів.

Немає коментарів:

Дописати коментар