Интернет реклама УБС

28.10.22

Ріші Сунак – новий прем’єр-міністр Великої Британії. Що потрібно знати про нового лідера та які зміни чекатимуть на Україну?

20 жовтня Ліз Трасс пішла з посади прем’єр-міністра Великої Британії, що стало абсолютно несподіваною новиною. Вона протрималась на посту всього 45 днів, тобто 6 тижнів. Після її відставки ходили чутки про можливість повернення на цей пост Бориса Джонсона, проте той відмовився від балотування на другий термін. Тож основним претендентом на посаду став Ріші Сунак, який був головним конкурентом Ліз Трасс на минулих виборах.
25 жовтня Ріші офіційно став 57 прем’єром Великої Британії, і у 42 роки є наймолодшою людиною, яка коли-небудь обіймала цей пост. Ріші Сунак також став першою в історії Великобританії темношкірою людиною, яка очолить країну, і першим прем'єр-міністром з Індії. Що відомо про нього та чи буде підтримка для України від Британії такою ж як і раніше?
   Ріші Сунак народився 1980 року на південному англійському узбережжі в Саутгемптоні. Він був старшою дитиною у родині, де батько був лікарем, а мати керувала власною аптекою. Його батьки обоє мали індійське походження та емігрували до Британії зі Східної Африки у 1960-х роках. Сам Ріші неодноразово розповідав про те, як тяжко працювали батьки, щоб відправити його навчатися до одного з найпрестижніших коледжів у світі - Вінчестерського, відвідування якого коштує 43,335 фунтів стерлінгів на рік.
   Після коледжу Сунак вивчав політику, філософію та економіку в Оксфордському університеті, де й отримав диплом бакалавра. Пізніше він отримав диплом магістра ділового адміністрування у Стенфордському університеті. Там він і познайомився зі своєю майбутньою дружиною Акшатою Мурті – донькою індійського мільярдера Нараяни Мурті. Йому вдалось швидко підійматися кар’єрними сходами, і з часом він став партнером компанії з управління інвестиційним фондом The Children's Investment Fund Management. Також Сунак працював директором у компанії свого тестя Catamaran Ventures.
   Політична кар’єра Ріші розпочалася у 2015 році, коли його обрали депутатом-консерватором, де він був парламентським приватним секретарем у Департаменті бізнесу, енергетики та промислової стратегії. У 2018 році він став Міністром місцевого самоврядування, а у 2019 році  - Головним секретарем казначейства. До свого призначення Міністром фінансів Великої Британії, він був відомий як один з перших прихильників кампанії Brexit. Але на початку пандемії COVID-19 він отримав популярність після того, як пообіцяв зробити «все, що потрібно» для підтримки британського бізнесу в умовах безпрецедентної глобальної кризи.


Під час участі у виборах, Ріші Сунак неодноразово висловлював свою позицію щодо війни в України. Він засуджує агресивну політику Кремля, називаючи її «злом, якого Європа не бачила з часів Другої світової війни». Під час виборів Ріші обіцяв, що збереже курс на підтримку України та намагатиметься посилювати її. «Якщо я стану прем’єр-міністром, я подвою наші зусилля і зміцню ту політику повної підтримки України, яку так вміло очолював Борис Джонсон», - написав він у Твіттері 18 липня.
Проте і тут не обійшлось без нюансів. Виявилось, що дружина Ріші має частку у розмірі $474 млн у компанії її батька Infosys, яка своєю чергою має економічні зв’язки з росією. Але компанія Infosys недавно заявила що виводить свій бізнес з території росії.
Політик запевнив, що інтереси його дружини не впливають на його політичну діяльність, а бізнес індійської компанії є проблемою самої Індії, яка займає нейтралітет у війні. Але варто згадати, що у березні, бувши міністром фінансів, Сунак закликав компанії відмовлятись від бізнес-партнерства з рф, аби не спонсорувати війну.
Джерела
 
 Єва Сластнова

Немає коментарів:

Дописати коментар