Интернет реклама УБС

21.11.22

Українська перлина




Авторка: Анна Некрашевська





     

     Гори – це місце, в яке закохуєшся з першого погляду; місце, в яке хочеш повертатися кожного року; краса, яке запам’ятовується на все життя.
     Поїздка в Карпати не зрівняється з будь-чим, ті емоції, що отримуєш від простого споглядання гір, не змінюються та не забуваються з роками. Кожного разу відкриваєш щось нове та незвичне для себе. Жоден відпочинок чи тур не схожий один одного, тому що це безмежна площина для досліджень нового. У Карпатах неможливо сумувати, адже взимку можна кататися на лижах та пити смачний глінтвейн або ж зустрічати Новий Рік у найкращий компанії та атмосфері. Влітку гарний вибір йти в похід з компанією близьких або й зовсім незнайомих людей, знаходячи нових друзів.


     Похід в гори зимою або літом – це надзвичайна мандрівка, де ти залишаєшся один на один зі своїми силами. Наважуючись на такий крок, людина бере відповідальність не тільки за своє життя, а й товаришів. Похід – це завжди команда робота, де ви допомагаєте один одному нести речі, напинати намети та готувати вечерю. У той же час це відчуття, яке не зрівняється з будь-чим. Посиденьки біля вогнища з гітарою або з цікавими розмовами, ранішнє купання у крижаній гірській воді, зустріч світанку та споглядання заходу сонця. Після такої подорожі емоції та спогади залишаються на все життя. Це досвід, який має важливе значення у житті кожного та який може допомогти у різних справах, адже коли ти думаєш, що більше не можеш щось робити, то в розумі відразу виринає картина, коли ти теж думав, що не вийде, але зміг подолати Говерлу.
     Карпати – це місце, де люди займаються найрізноманітнішими справами, про які ви не почуєте у звичайному життя. Наприклад, мосяжництво, це досить незвичайне слово, яке люди нечасто використовують кожного дня, тому хочу розповісти саме про це.

     Мосяжництво — це виготовлення зі сплавів кольорових металів (мідь, латунь, бронза) різноманітних виробів, а також різновид художньої обробки цих металів. Це ремесло здавна існувало в різних регіонах України й донині збереглося на Гуцульщині. Саме слово «мосяж», від якого і походить назва ремесла, словник визначає як іншу назву латуні. Але в Карпатах так називають сплави міді, олова, цинку та бронзи в різних комбінаціях. Виготовлення прикрас, предметів побуту, зброї з різних металів ще в ХІХ столітті було поширене, фактично, в усіх регіонах України, однак найбільше розвинулося і набуло впізнаваності саме в Карпатах. Тут працювали династії мосяжників: справа передавалася в родині від покоління до покоління. Зараз майстрів лишилося в Україні кілька. Є ті, хто через поважний вік уже нічого не виготовляє. Інші ж покинули справу через складність та шкоду для здоров’я.
     Зараз майстрів-мосяжників в Україні можна перерахувати на пальцях однієї руки. Хоча колись їх було багато: у кожному художньому комбінаті близько тридцяти. Така кількість не перейшла в якість, адже за радянських часів стерлася традиція передавати мосяжницькі знання. Тому зрештою не залишилося нового покоління, яке б підхопило їхню справу.
Отже, гори – це те місце, в якому має побувати кожен з нас, відчувши цю неймовірну атмосферу та емоції, які запам’ятовуються на все життя.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар