Интернет реклама УБС

29.12.22

Українські обереги





Авторка: Надія Корнієнко





     

Українські обереги – це символи-захисники народу, знаки віри у захист вищих сил. Обереги були у кожній українській хаті, їх поважали, складали про них легенди. Обереги здаються простими речами, дрібничкою. Але це зовсім не так. Це талісмани – які цінуються поряд із душевними якостями такими як, добро, милосердя, любов. Наші предки вірили що у світі багато добрих та злих духів, яких простій людині не видно. Тому і створювали обереги, щоб захистити себе та свою родину.
Символічні обереги – захищає будинок від нечистої сили, перевернутий догори опахалом віник, посаджена калина на подвір’ї подарує вроду дівчатам та жінкам, захистом від чорної магії буде льон та мак, а соняхи приведуть хороших людей до хати.

                                                    Намисто   

                                                                           
Кожна дівчина мала намисто із коралів, не зважаючи на фінансове становище родини. Хоч і первісною роллю намиста є оберегова воно несло й естетичну роль За звичаєм дівчати та жінки завжди носили намисто, особливо якщо виходили в люди.

                                                       Підкова

Підкова символізує удачу, щастя та оберігає від злих сил. Щоб до хати не зайшов злий дух господар разом з господинею вішали її над дверима. Це обов’язково потрібно було робити у гарному настрої та з гарними думками, інакше оберіг не буде діяти.

                                               Лялька-мотанка


Це оберіг людської душі. Для її виготовлення використовували сіно, ганчірки, нитки. Обличчя у ляльки мало бути білим і обов’язково на ньому має бути хрест, щоб у неї не вселилися злі духи. Берегиню клали у ліжко новонародженої дитини вона перебирала негативну енергію та забирала хворобу.

                                                            Піч


Піч – це споруда в будинку створена для його опалення та приготування страв. Наші предки дуже любили вогонь, а піч вважали його захисником. Вогонь символ життя та неперервності роду. Піч шанували та ставилися, як до священного предмета, її розмальовували традиційними українськими узорами, які також мали своє значення, тримали в чистоті, та навіть при ній так само як і перед дітьми чи образами не можна було лаятися.

                                                      Дзвін 

Дзвін є одним з найкращих оберегів житла.  Він не лише відганяє від будинку злі сили, але й знищує ті які вже є в будинку. Удари дзвону це символ часу що минає. Дзвін це небесний купол, який захищає, а його бій пов’язують з перемогою, весіллям або молитвою.
Українська хата вже є оберегом вона захищає не лише від негоди, а й від усього лихого. Прикрашати домівку оберегами, є давнім звичаєм. Наші предки виготовляли обереги з природних матеріалів та вірили в його силу. Оберега який би захищав від усього злого немає, кожен має свою основну функцію. Щоб оберіг працював правильно потрібно правильно вибрати місце в будинку.

Немає коментарів:

Дописати коментар