Интернет реклама УБС

30.12.22

Миколаївщина – перлина України






Автор: Данило Огородник






     «Україна - це величезна країна, яка, будучи центром Європи, просто вражає своєю красою і колоритом», - саме так про нашу країну кажуть туристи,вперше приїхавши в цю дивну і справді унікальну місцину .Чому ж про нашу державу так приємно говорять іноземці? Давайте розберемося разом!
Щоб зрозуміти всю красу і пишність України, потрібно розглянути її сонячний і практично завжди теплий Південь. Що ж там цікавого та унікального, запитаєте ви мене?  Все дуже і дуже просто. Там розташована одна з найкрасивіших і найбагатших на історичні надбання областей - Миколаївщина.
     Цей сонячний мікро-світ гармонійно поєднує в собі велич і непрохідність простору степовий області і красу Чорного моря. Але мова сьогодні піде аж ніяк не про тепле південне море, а про величезний національний природний парк – Бузький гард, який розтягнувся на десятки кілометрів, починаючи від  південній частині Первомайська і аж до селища Олександрівка, що так недалеко від Вознесенського района. Парк охоплює річкову долину Південного Бугу і каньйоноподібні долини його приток - Великої Корабельної, Бакшали, Мертвоводу (Актовський каньйон).

НПП «Бузький Гард» створено Указом Президента України від 30.04.2009 № 279/2009. Відповідно до Указу Президента розроблено і затверджено наказом Міністра охорони навколишнього природного середовища від 19.06.2009 року Положення про НПП «Бузький Гард». Серед інших, значних зусиль щодо створення Національного природного парку доклав відомий український природоохоронець Сергій Таращук.



 
     Колись давно, тисячі років тому, даний парк був частиною величезних гір, що тягнулися  колись на тисячі кілометрів з північного заходу на південний-схід від Словечансько-Овруцького кряжу до Приазовської височини, які вражали своєю величчю.
 

     Коли перебуваєш в цьому воістину унікальному місці, так і починаєш розуміти, наскільки багато флори і фауни розплодилося тут. На території ландшафтного парку росте близько 900 видів судинних рослин, 26 з яких занесені в Червону книгу України.  Також тут мешкають не менше 9000 видів комах (56 видів занесено до Червоної книги України) і близько 300 видів хребетних тварин (46 видів занесено до Червоної книги України). Таким різномаїттям просто гріх і сором не хвалитися.
Попри те, що цей національний парк має дуже маленьку площу заповідної зони — всього 307 га, порядку в ній немає. Саму заповідну зону поділено на 8 ділянок по 30-50 га.
     У заповідній ділянці Петропавлівського каньйону Трикратського відділення не встановлені знаки «Заповідна зона», немає шлагбаумів на в'їзді до заповідної зони. Тут також відмічений незаконний випас корів, сміття від туристів, сліди порубок дерев туристами, а також сліди вогнищ і знайдені гільзи від мисливської рушниці.
     У заповідній ділянці — острівний комплекс між селами Мигія і Грушівка на р. Південний Буг Мигіївського відділення відмічено незаконне встановлення на всіх островах наметів відпочивальників, а також розпалювання вогнищ. Ніде немає знаків «Заповідна зона». У заповідній ділянці Актовського каньйону Трикратського відділення не встановлені знаки «Заповідна зона», є сліди вогнищ, також виявлений незаконний заїзд автомашин.


Немає коментарів:

Дописати коментар