Интернет реклама УБС

27.02.23

Постійний ворог людського спокою : що таке тривога та як з нею боротися




Авторка: Яна Трегубова





     Тривога - це почуття занепокоєння, страху з приводу невизначеної події чи результату.  Це нормальна емоція у відповідь на стрес чи небезпечну ситуацію, і в деяких ситуаціях вона може бути корисною.  Однак цей стан може стати проблематичним, якщо він інтенсивний, постійний або ірраціональний.

     Люди можуть описувати почуття тривоги по-різному.  Деякі поширені фрази, що використовуються для опису почуття тривоги, включають: відчуття перевантаженості, занепокоєння, страху, паніки, нервозності, напруження, побоювань, стресу, іноді на межі параної.

     Після подій 24 лютого рівень тривоги українців став величезним.  Війна призводить до щоденного насильства, забираючи життя тисяч людей і завдаючи величезних страждань.  За таких щоденних реалій просто неможливо не відчувати стрес, але навіть у таких умовах потрібно намагатися робити спроби боротися з цим станом.

     Психологи університету імені В.Н Каразіна опублікували у своєму телеграм каналі “Psy counseling” добірку порад, що робити при відчутті тривоги :

-     Прислухайтесь до свого тіла.

Відчуйте, де воно розслаблене, а де напружене.

Глибоко вдихніть, уявляючи, як через подих сповнюєтесь спокоєм і розслабляєтесь. Через видих мовби виштовхніть з тіла всю напругу, а з нею і тривогу. Фізичні вправи для напруження та розслаблення м'язів також нададуть снаги.

-     Складіть перелік негативних переконань.

Оцініть значущість кожного від 1 до 10 за шкалою, та замініть їх на позитивні.

-     Знайдіть опору.

Подумайте, кого з оточення можете попросити вас підтримати, розділити ваші почуття.

-     Допоможуть також добрі звички, режим дня, нові ритуали та традиції.

Це як контроль над власним життям, що формує відчуття  передбачуваності подій і вашу спроможність сприймати їх відповідно до реалій. Наприклад, зробить прибирання. Якщо навести порядок вдома, або на робочому місці, це більш структурує ваші думки, рівень тривоги знизиться.

-     Відновлення.

Ставте нові цілі. Не втрачайте віру у майбутнє.

Радійте невеликим досягненням. Сконцентруйтеся на своєму прогресі. Чим позитивніший ваш настрій сьогодні, тим більше креативної енергії  буде завтра.

Бережіть себе, та якщо виникають складнощі з рекомендаціями, звертайтеся до спеціаліста.

Виконуючи такі прості дії, рівень тривоги у вашому організмі  має значно знизитися. 

Немає коментарів:

Дописати коментар