Интернет реклама УБС

14.04.23

Малювання крашанок: нехай спробує кожен!



Авторка: Поліна Хміль




     До  Воскресіння Господнього залишаються лічені дні, а це означає, що  розпочинається масштабна підготовка до «великого» свята. 
     В українській християнській традиції свято Пасхи традиційно називають «Великоднем» або «Святом свят», у такий спосіб вказують його чільний статус у церковному календарі.
     Характерною особливістю цього дня є його урочистість та парадність, у проведенні певних обрядів. Одними з таких є випікання пасок, Великодніх короваїв, яке несло своє певне трактування- чим вищою виходила випічка, тим щедрішим очікували майбутній врожай і приплід свійської худоби, щасливішим рік.
     Іншим, не менш важливим, є крашанки або ж писанки. Вони символізували пробудження й оновлення природи після зимового сну, зародження нового життя.
     Сьогодні святкування, дотримуючись канонів, набуло певного значення, адже в один день ми всі об’єдналися в одне ціле. Нам довелося переживати разом різні складні ситуації, але й не забувати про свою віру. 
Цьогоріч українці зацікавилися однією з традицій та масштабно розпочали популярізацію цього заняття. 
     Справжні традиції розпису крашанок несуть у собі давню енергетику чистої спорідненості людини з Богом, а, найголовніше, у такий спосіб об’єднують між собою зовсім різних людей як характером, так і місцем проживанням.
     Що потрібно для опанування цього заняття?
     Писачок, яким і буде проводитися більшість роботи (його можна придбати або ж зробити самостійно), простий олівець, віск або парафін, свічка, барвники кольорів, які ви забажаєте, серветки та велике бажання зануритися в роботу.
     Як обрати свій малюнок на крашанці?
Існує багато символів та знаків, які несуть у собі своє приховане значення, та в українській культурі вони відзначилися своїм місцем поширення. 
Пропонуємо розглянути приклади писанок кількох регіонів України:
Північні та Західні частини відзначаються такою кольоровою гаммою: 
- чорний
- коричневий
- бордовий
- темно-зелений 
Символи: геометричні.
     Малюнок «Писанки, Закарпаття, с.Довге», Гончар І.М. [1911–1993]. 1960-ті роки. 
Південні райони
Перелік кольорів більш ширший.
Візерунок: лаконічні, мають один-два, що поєднуються рослинними символами.
Крашанки Бессарабії
Центральна частина 
Перелік кольорів збільшується, але основний колір-чорний, поєднаний з:
- жовтий
- червоний
- синій
- рожевий
- фіолетовий
                                
Малюнок «Писанки з села Кармалюкове і села Немирівщини на Поділлі», Гончар І.М. [1911–1993].1980 рік.
     Походження різних візерунків є дуже цікавим та зачаровує своїм виглядом, а виконання деяких з них може посилити кожен, навіть той, хто ніколи не брав пензля до рук. 
     Тож підтримайте цьогорічну народну акцію та спробуйте свої сили в цьому медитаційному процесі. Відчуйте себе справжнім писанкарем та дайте волю  своїй фантазії: можливо, ви започаткуєте нові візерунки та залишите за собою історичний слід.

Немає коментарів:

Дописати коментар