Интернет реклама УБС

09.04.23

8 українських подкастів на різну тематику






Авторка: Надія Пікуль


     В Україні подкасти лише набирають популярність.  Але серед тих, що вже існують - є ЩО послухати.  Сьогодні ми розглянемо декілька з них та розберемо, чому слово "подкаст" не підлягає українізації.
     Чому не через "і"?
     Подкаст - це поєднання двох слів "IPod" та "Broadcast". Вигадав цей неологізм у 2004 році британський журналіст Бен Гемерслі. Тоді редакція The Guardian дала йому завдання написати про аудіоблоги і у своїй статті він вперше використав це слово. Саме тому і тільки тому -  пОдкаст, а не пІдкаст.
     Протягом наступних десятиліть ринок подкастів швидко розвивався. Сьогодні ж ця індустрія налічує мільйони слухачів по всьому світу. 
     Ми зібрали підбірку з 8 подкастів на різну тематику, створених українцями для українців. Про фільми, мистецтво, психологію та звичайні дурниці. 
     Ведучі: Женя Янович та Спартак Суббота
     Про що?

      Як пишуть самі хлопці: "Подкаст терапія - це діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є."

2. "Сродна праця".

     Ведуча: Уляна Салій.

     Про що?

     Подкаст від Radio Skovoroda, в якому Уляна слухає історії людей, які займаються тим, що їм подобається. "Це історії людей, які живуть своєю справою та є її амбасадорами. Нам важливо, аби професії мали обличчя!" - зазначається на їхній сторінці.

3. "Акустика Тіней".

     Ведуча: Іванна Шкромида. 

     Про що?

     Це авторський подкаст Іванни. Він направлений на світову літературу. В кожному епізоді ведуча розповідає про окремого письменника. 

4. "Ранкова доза".

     Ведучий: Роман Романюк (автор подкасту), зіркові амбасадори.

     Про що?

     Спільний проєкт "Української правди" та Українського інституту  книги. Щотижня о 8 ранку запрошені гості розповідали про свою улюблену літературну історію. "Час від часу ви зможете починати день не з нудних соцмереж і страшних новин, а з маленької ранкової дози краси."

5. "Шит ай ноу Лайв".

     Ведучі: Кріс Косик та Діма Малєєв.

     Про що?

     "Розмови двох не експертів про все, що цікаво і незрозуміло. кожен випуск має нову неочікувану тему (міфи, корупція, біблія, міські легенди, професії майбутнього...), яку ведучі стараються дослідити та обговорити." 

6. "псяча буда "

     Про що?

     Про життя та мистецтво. Як пише автор: "так називалось одне кафе, яке існувало у пізньорадянському Львові, де збиралися випити кави художники, поети, галеристи, фізики, хіпі і психіатри. Зараз її вже нема, здається, там тепер якась «родинна ковбаска»."

7. "Та й таке".

     Ведучі: Джек і Вероніка.

     Про що?

     Це подкаст-розмова ведучих, до якої залучають слухача. Балакають про все: важливе і не дуже; фінансову грамотність; емоції; пошуки себе та багато іншого.

8. "Хороший Поганий Злий Подкаст"

     Ведучі: Костя Трембовецький та Михайло Рудь.

     Про що?

     Його почали вести ще за часів пандемії, а у 2022 році був визнаний найкращим лайфстайл подкастом. Спочатку це були історії про фільми. Згодом хлопці перейшли на різні побутові та соціальні теми. Зараз вони також проводять збори на підтримку ЗСУ.


Немає коментарів:

Дописати коментар