Интернет реклама УБС

06.04.23

Вивчити історію України за фільмами та серіалами!





Авторка: Дарія Дацкова


     На сьогоднішній день тема "Історія" викликає багато дискусій, особливо в контексті освіти. Безсумнівно, історія є важливим предметом, але чому ж так мало людей бажає її вивчати? Це через те, що нас не навчили любити цей предмет, не пояснили цінність знань, які вона дає, і не спонукали до вивчення. У нашій свідомості історія часто асоціюється з книгою, а книга з читанням, але невелика кількість людей любить читати. Це призводить до того, що більшість вважає історію нудною і нецікавою, навіть розуміючи її важливість, не всі можуть змусити себе щось прочитати. Але сьогодні наш кінематограф не стоїть на місці, завдяки його розвитку ми можемо вивчати історію без читання купи незрозумілих довідників.
     Отже, ось підбірка фільмів і серіалів, які допоможуть сформувати базу знань з історії України:

                                                Київська Русь.
     Перший важливим періодом у історії державотворення України є Київська Русь, а двосерійний серіал “Ярослав Мудрий” розповість історію цієї держави після смерті Володимира Великого і сходження на престол Ярослава Мудрого. Серіал показує біографію князя, його боротьбу із зовнішніми та внутрішніми ворогами. А розбавляє ці серйозні події в стрічці історія кохання Ярослава до простої дівчини Любави.

Галицько-Волинська держава.
Із спадкоємицею Київської Русі познайомить нас фільм “Король Данило”, якщо попередня стрічка знята у 1981 році, то це вже наше століття - 2018 рік. Тут розповідається про період короля Данила, його боротьбу з боярами та монголо-татарами, також показано вплив заходу на наші території. Ця кінострічка знята не якісно, і має багато критики, але історичну правду вона витримала.

Козацтво.
Тут одним фільмом чи серіалом не обійтися. Почнімо з періоду до Богдана Хмельницького, а саме з козацько-селянські повстання. Фільм “Северин Наливайко. Остання битва” показує той період, його устрій та цінності і демонструє причини поразок цих повстань.
Далі починається період Богдана Хмельницького.Тут одразу слід переглянути стрічку “Вогнем та мечем”. Фільм неймовірно показав боротьбу козаків та поляків, головні битви, поразки та їх причини, зради, які відігравали велику роль у тій війні. Але стрічка є цікавою не через сюжет, а й через  вплетену любовну лінію, хоч і в підручниках історії ми цього не знайдемо, та кохання неодмінно було.
Більше про Богдана Хмельницького можна побачити в серіалі “Гетьман”, де насправді головною сюжетною лінією є не саме повстання, а трагічне кохання Богдана Хмільник до молодої польки Гелени.
   Далі починається період після смерті Хмельницького. Тут можна переглянути екранізацію твору “Чорна Рада”, де йде друга середина сімнадцятого століття і вся Україна веде непримиренну боротьбу за гетьманську владу.
Ну і ще однією рекомендованою кінострічкою в, якій покладені історичні події буде “Молитва за гетьмана Мазепу”.
Також до теми козацтва можна переглянути такі фільми: “Максим Оса”, “Пекельна Хоругва”, “Фортеця Хаджибей”, “Мамай”.
Не менш важливим періодом в історії України є часи кріпацтва, але в українському кінематографі немає робіт, які показали б події того часу.

Розпад Російської імперії, Перша світова, революція 1917-1921 років та прихід більшовиків.
Тут одразу можна порадити серіал “І будуть люди”, який складається з 12 серій, де у кожній розповідається про окремого персонажа. Серіал побудований у формі саги і через призму життя звичайних людей зображає турбулентні етапи ХХ століття.
Для більш поглибленого розбору того історичного часу можна подивитися “Таємний щоденник Симона Петлюри” та “Крути 1918” обидві стрічки присвячені подіям революції.
Для розуміння ситуації в цей період на території Заходу України можна глянути серіал “Століття Якова”, але він вже починає нас переносити далі, до подій другої світової війни, схожим до цієї стрічки
є серіал “Сага”, де все починається з розпаду Російської імперії і йде до Майдану та початку війни на Сході України, але в центрі уваги вже не події певного регіону, а в цілому усієї України періоду 20 століття.

           Голодомор 1932-1933 років.
Цю трагічну подію слід брати окремим розділом, і починати вивчати з фільму “Ціна правди”. Стрічка реалістично показує, що відбувалося в ті роки крізь погляд іноземця, який навіть уявлення не мав про такі жахіття. Майже вимерлі села, голодні діти, батьки яких померли від голоду.
 
“Гіркі жнива” цей фільм також дуже гарно показала тодішні трагічні події, але на відміну від попередньої стрічки, ми вже можемо побачити усе з середини, поглядом людей, які проживали це.
   Дві перші стрічки були знятті іноземцями, а от фільм
“Поводир” є виключно українським шедевром вітчизняного кіно. Він висвітлив події голодомору найреалістичніше, більше того враховуючи сюжетну лінію, в якій герої роблять довгу подорож країною, фільм показав ці страшні дні ширше.

Друга світова війна.
У 2022 році вийшов фільм “Щедрик”. Він чудово показує ті дні, але не з 1941 року, а з 1939, оскільки розгортаються ці події у місті Івано-Франківську, яке до другої світової війни було під владою Польщі і війна там почалася на 2 роки раніше.
                                         

Післявоєнний час.
“Хайтарма” першою історично важливою подією є виселення кримських татар з Криму у 1944 році, ця стрічка чудово покаже усю цю трагедію.
Далі була боротьба УПА з більшовиками і фільми “Чорний ворон”, 
“Нескорений”, 
“Червоний”, 
“Жива”, 
“Залізна Сотня” продемонстрували цю боротьбу, показали хто такі воїни УПА, їхні справжні цілі та мотиви, та що робили з українцями, які входили до цієї організації, головні події та бої.
                                                                   Шістдесятники
Всі чули, та мало хто розуміє, хто ці люди насправді і через що вони пройшли.
“Заборонений” фільм про Василя Стуса, в якому до дрібниць показано що робили з українцями, які говорили правду і відстоювали свою думку.
Не зовсім шістдесятник, але також митець того часу відомий режисер стрічки “Тіні забутих предків” - Сергій Параджанов. Фільм “Параджанов” теж продемонстрував, як радянська влада хотіла зламати талановитого кінорежисера, щоб він працював "під їхню дудку".

Незалежність
Є дуже класний ролик українського блогера Віталія Гордієнка “Що приховує незалежність України?” ютуб канал “Загін кіноманів” . У відео дуже детально та правдиво розказано про дні, коли Україна відновила свою незалежність, хто був до цього причетний, хто хотів незалежності, хто ж навпаки виступав проти, і особливо цікаво дивитися на записи, які були зроблені в ті важливі для України дні.
 
Зараз ми проживаємо знову ж таки дуже важливі історичні події в історії нашої країни. Ми продовжуємо боротися за нашу незалежність, за наші кордони, відстоюємо нашу мову, віру та культуру. І переглянувши ці фільми та серіали, ви побачити певну циклічність, знайдете момент початку нашої боротьби з росією, визначите для себе національних героїв та почнете орієнтуватися у головних періодах і подіях, які були державотворчими. Перестанете сприймати історію, як щось нудне та не цікаве. Можливо глянете на деякі речі, раніше вам відомі, з іншого боку і переосмислете їх. Знайдете відповідь, як завершити цю боротьбу і почати жити…

Немає коментарів:

Дописати коментар