Интернет реклама УБС

21.10.23

Як українська “Дія” стала новим кроком у світовій діджитал-революції


Авторка: Тетяна Мельник

  Однією з головних цілей розвитку України в останні роки стала діджитал трансформація. Про її необхідність неодноразово наголошував чинний президент Володимир Зеленський, який ще в своїй виборчій кампанії наполягав на важливості переходу до нових цифрових форм проведення закупівель та тендерів. За часи його президентства було зроблено чимало досягнень в даній сфері, проте найбільшим звершенням можна вважати створення унікального цифрового порталу “Дія”, який пришвидшив цифровізацію документів і досі щоденно полегшує життя українцям. Тож, які справжні зміни принесла “Дія” для України та всього світу?

  Важливо розуміти наскільки діджиталізація була потрібним кроком для розвитку України. Коли амбітний проєкт лише набирав обертів його часто охрещували зайвим, непотрібним чи декоративним. Проте діджиталізація зіграла значну роль в деяких сферах, проблеми яких раніше відкладались в в довгий ящик. Перш за все вона сприяла розвитку малого та середніх бізнесів. Так однією з найважливіших функцій “Дії” стало електронне відкриття ФОПів, редагування інформації про них, подання податкових декларацій тощо. Це значно спростило ведення бізнесу, особливо для малих підприємців з невеликою командою. Другим великим здобутком стало сприяння діджиталізації в боротьбі з корупцією. Електронні реєстри та електронна система держзакупівель Prozorro зруйнували багаторічні корупційні схеми в найрізноманітніших сферах: від будівництва до охорони здоров’я. Міжнародна організація Transparency International зазначає, що Prozorro визнана однією з найуспішніших систем публічних держзакупівель в світі. Схожий успіх має український єдиний реєстр електронних декларацій та структура E-health. Усі ці зрушення були б неможливі без активної цифровізації.

Окрім кардинальних змін на власному “ринку” українська діджиталізація стала прикладом для всього світу. Україна стала першою державою, яка прирівняла діджитал паспорт до його паперового варіанту. Це ще більше зміцнило позиції “Дії” та дало українській діджиталізації новий поштовх до розвитку. Таким успішним кейсом цифровізації зацікавились за кордоном.  У інтервʼю для "Радіо Свобода" Михайло Федоров, віце-прем'єр-міністр цифрової трансформації, заявив: “Це бренд України, це репутація, це розвиток нашого політичного впливу”. З популярністю “Дії” на світовому полі обговорень знову піднялась тема електронних виборів та онлайн демократії. Крім того, Україна стала однією з чотирьох європейських країн, які запровадили електронні водійські посвідчення. “Дія” також стала корисною під час війни, адже спростила виплати, дала можливість користуватись документами, навіть якщо доступ до фізичних їх копій був втрачений, а також покращила комунікацію між державою та громадянами.

  Українська історія діджиталізації далека від свого завершення. Проте навіть зараз український кейс може слугувати прикладом для цілого світу. Навіть в часи війни та блекаутів “Дія” не втратила своєї актуальності, чим доводить не лише власну ефективність, але й успіхи України, як однієї з найбільш просунутих світових діджитал-держав.  


Немає коментарів:

Дописати коментар