Интернет реклама УБС

18.10.23

Інтернет і навчання: користь чи виклик?

Авторка Людмила Задорожна


   Інтернет вже давно став чимось буденним у нашому житті. Ми користуємося цим ресурсом постійно, протягом цілого дня: шукаємо потрібну інформацію, спілкуємося з друзями чи родиною, здійснюємо покупки та, навіть, використовуємо в роботі. Безсумнівно, інтернет значно змінив наше життя в різних аспектах, і навчання не є вийнятком. Давайте детальніше розглянемо, з якими перевагами, а, можливо, і викликами стикається сучасна освіта в епоху розвитку та панування інтернет-технологій?
І перше, що хочеться відмітити – це необмежений доступ до інформації. Тепер люди можуть навчатися в будь-який час та в будь-якому місці. Більшість інформації є безкоштовною та знаходиться у відкритому доступі, що є дуже зручно. Також є можливість відвідування віддалених курсів чи відкритих лекцій провідних університетів світового рівня. 
Інтернет зробив навчання інтерактивним та адаптованим. Ми можемо відвідувати віртуальні лабораторії чи галереї, вивчаючи щось цікаве неймовірно простим та доступним способом. І для цього непотрібно отримувати спеціальний дозвіл чи вирушати кудись далеко, достатньо просто взяти в руки свій мобільний телефон або інший наявний гаджет. Так враховуються потреби та можливості студента.
Розширення методів навчання є не чим іншим, як ще однією перевагою використання інтернету в освіті. Студенти можуть переглядати відео-уроки, презентації чи графічні інструкції. Найбільшу цінність такі методи несуть для тих, кому легше сприймати інформацію візуально.
В режимі онлайн студентам значно легше отримувати зворотній зв’язок від викладачів, вирішувати з ними наявні питання чи просто спілкуватися. До того ж, існують і спеціальні студентські форуми, де одногрупники можуть підтримувати зв’язок 24/7 та допомагати один одному.
Ще однією перевагою є так звана «особистізація» навчання. Завдяки віртуальним платформам кожен може підібрати для себе оптимальний спосіб чи темп навчання, що, неодмінно, позитивно вплине результат. 
Отож, ми вияснили, що інтернет ресурси, використані в освіті приносять дуже багато користі. А як щодо викликів, і чи існують вони? Відповідь на це питання «Так». З великою кількістю інформації, яка знаходиться в інтернеті іноді стає важко працювати, адже все це необхідно ретельно перевірити і профільтрувати. Без критичного мислення можна натрапити на недостовірну чи фейкову інформацію, що може нести за собою наслідки.
Висновок: інтернет і навчання вже давно нерозривно поєднані, і це відкриває перед нами нескінченні можливості. Проте цим інструментом потрібно вміло користуватися, і тільки тоді ми забезпечимо собі якісну та ефективну освіту.

Немає коментарів:

Дописати коментар