Интернет реклама УБС

16.10.23

Духовність - філософія чи сенс життя?


Авторка; Катерина Ніловка



   Кожен з нас чув про це поняття, і кожен не раз замислювався над тим, що таке дух і як його розвивати. Але слід зауважити, що поняття духовності ніяк не пов'язано з релігією.


   Духовність - це ідеал нашого буття. Найвища точка розвитку, зрілість розуму, чистота намірів та обізнані цінності. Вона включає пізнання, самопізнання, переживання людиною зовнішнього світу й самого себе, здатність до цілеспрямованості й вольової практичної дії.  

    Саме духовність робить людину людиною. 

   Для повноцінного духовного становлення особистості потрібна свобода. Свобода від нав'язливих думок, обмежуючих переконань та стан коли ти відчуваєш себе творцем власного життя. Також духовність має й естетичний компонент, який відбиває прагнення людини до краси, гармонії, досконалості і виявляється у потребі сприймати та створювати красу.

   Мораль духовного життя не доступне зовнішньому об'єктивному спостереженню, де обов'язкове розрізнення між суб'єктом і об'єктом. Воно зароджується лише всередині, тому що відмінне від фізичної та психічної дійсності. 

   Духовність не є чимось одномірним. Вона є складним гармонійним поєднанням таких якостей особистості та властивостей психіки, які сприяють формуванню потреб у пізнанні світу, себе, інших людей, засвоєнню духовних цінностей, а отже, складають підґрунтя для психічного та особистісного вдосконалення та самовдосконалення.

Немає коментарів:

Дописати коментар