Интернет реклама УБС

09.12.23

Як російсько-українська війна вплинула на життя птахів на теренах України


Авторка: Тетяна Мельник

  Повномасштабне вторгнення Росії стало катастрофою не лише для людей, але й для тварин. Багато видів втратили своє звичне місце життя та, так само як люди, потерпають під час воєнних дій. Великим ударом по екології країни став підрив Каховської ГЕС, який спричинив численні загрози для природних парків та заповідників на прилеглих територіях. У великій небезпеці опинились, зокрема, птахи: для них війна несе декілька ризиків. По-перше, через постійні обстріли, воєнні дії та лісові пожежі птахи втрачають можливість безпечно гніздуватись та змінюють свої шляхи міграції. По-друге, пернаті бояться обстрілів, гучні звуки змушують їх втікати з звичного місця життя, а вибухові хвилі нерідко стають причиною загибелі. По-третє війна становить велику загрозу для птахів, які живуть на водно-болотних угіддях, адже велика частина бойових дій проходить на цих чи прилеглих територіях. Український орнітолог Вадим Жуленко у інтервʼю для “Суспільне” підкреслив жорстокість російських бійців та їхню байдужість до збереження навколишнього середовища: “Для наших ворогів не існує міжнародного права чи конвенцій, тому вони в тих місцях окопуються, проводять стрільбища, навіть полігони там роблять”. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець стверджує, що підрив Каховської ГЕС поставив під загрозу загибелі понад 160 тисяч птахів. 

  Іншою проблемою є неможливість вчених орнітологів проводити наукові дослідження та дбати про птахів. З початком воєнних дій багато територій, на яких проживають птахи, опинились в зоні мінування. Як наслідок, українські орнітологи не мають можливості спостерігати та вивчати птахів так, як робили це раніше. Краматорський орнітолог Максим Височин в інтервʼю для “Еко.Район” розповів про перерву в моніторингу і дослідженнях птахів: “Заплановані експедиції у різні куточки Донеччини, Харківщини та Луганщини скасовані. Навіть не уявляю, коли можна продовжити роботу там. Мабуть, не один рік території розміновуватимуть і повноцінно вивчати птахів на цих ділянках буде небезпечно ще кілька десятиріч”. Також він наголосив, що воєнні дії відлякують птахів, змушують їх шукати нові місця гніздування, а отже існує шанс, що деякі види пернатих вже ніколи не повернуться на наші території.

  Зменшення популяцій птахів на теренах України несе в собі багато загроз, зокрема й економічних. До прикладу, птахи харчуються природними шкідниками, які заважають росту дерев. Таким чином різке зменшення кількості пернатих призведе до меншого приросту ділової деревини. Крім того, дослідники з Львівського національного університету Ігор Шидловський, Вадим Жуленко, Йосиф Царик у своїй статті “Війна і птахи” стверджують, що війна змушує людей більше покладатись на природні ресурси та, часом, полювання. З їхніх слів “Підвищений попит на дику природу у військовий часто супроводжується послабленням захисту навколишнього середовища або правоохоронних заходів”.

  Повномасштабна війна Росії проти України та її наслідки на екологію і, зокрема, птахів демонструє жахливу загарбницьку жорстокість. Сотні тисяч пернатих вже постраждали від воєнних дій, проте підрахувати справжні збитки до закінчення війни та деокупації територій неможливо. Орнітологи та працівники природних парків роблять усе, що в їхніх силах, щоб підтримувати птахів у цей складний період. 


Немає коментарів:

Дописати коментар