Интернет реклама УБС

07.12.23

Скандинавські гноми: улюблений новорічний інтер’єр українців


Авторка: Євгенія Шевченко


   Як тільки за вікном пролітають перші довгоочікувані сніжинки, весь світ за традицією починає активно прикрашати своє житло. І, звичайно, невіддільною частиною цього дійства з давніх-давен є новорічна ялинка. Але часи минають, і навіть елементи новорічного декору стають більш сучасними. Вже мало хто з нашого покоління та покоління наших батьків використовує популярні за радянських часів дощики та зірки. Сучасний декор простіший та відкритий до інших культур. 

  Одним із сучасних елементів декору, який нещодавно з'явився в українських оселях, стали скандинавські гноми. Завдяки гармонійному поєднанню радісного, мінімалістичного стилю та святкових кольорів, вони ідеально підходять для облаштування затишних куточків у кожному будинку. 

 Прийшли ці фольклорні персонажі до нас із культур скандинавських країн: Данії, Норвегії та Швеції. Там їх вважають охоронцями фермерських будинків, які приносять удачу та достаток. 

 Тренд на скандинавських гномів в Україні започаткувала мережа магазинів “Jysk”. Іграшки привабливих кольорів, різноманітних розмірів, які до того ж ще й доступні в ціні, непомітно стали прикрасою майже кожного будинку.  
 Спочатку найпопулярнішими стали гноми сірого кольору, які, на перший погляд, взагалі ніякого відношення не мають до Нового року. Згодом асортимент почав стрімко поповнюватися. Гноми почали виглядати більш святково та різнобарвно. 

  Сказати, що гноми викликали ажіотаж серед українців - не сказати нічого. У торговельних центрах за ними вишикувалися довжелезні черги. У кожному місті кожен третій зустрічний ніс нового скандинавського друга додому. Такий попит зумовив розвиток виготовлення цих іграшок серед рукодільниць. 

 Пенсіонерці Валентині 65 років, вона з допомогою онучки веде сторінки в соціальних мережах, де показує та продає свої витвори. Її гноми набагато більше, ніж просто новорічний декор. Серед колекції Валентини можна побачити навіть патріотичного гнома. На своїй сторінці в ТікТок Валентина розповіла чому вона вирішила зайнятися саме виробленням гномів. За її словами, таке бажання прийшло до неї з початку повномасштабного вторгнення. Адже вона вважає, що кожен українець після 24 лютого став гномом. Хтось таким, який всього боїться, не впевнений у собі та має бажання сховатися від реалій сьогодення. А хтось, навпаки, таким, що мужньо вийшов вперед та захищає свою країну, свій дім.

  І хоча гноми не є символами нашої української культури, ми просто перейняли їх від скандинавських країн, вони теж несуть у собі потрібну нам енергетику. У наш час дуже важливо почувати себе затишно хоча б у себе вдома. Такий елемент інтер’єру додасть комфорту, якого буває так не вистачає.


Немає коментарів:

Дописати коментар