Интернет реклама УБС

29.01.24

«Тарасова юрта» відкрилася на батьківщині Кобзаря


    Юрту незламності нам подарували казахи. Торік. Після варварських бомбардувань Москвою нашої енергетичної інфраструктури, казахи, що давно мешкають і працюють в Україні, вирішили зробити пункти незламності у вигляді автентичних юрт цього народу. Тож під час відсутності світла, до юрт, що живилися від генераторів, могли завітати всі охочі, щоб підзарядити телефон, випити чаю-кави, оглянути саму юрту, а також атрибути казахів у вигляді одягу, опису народних традицій, поспілкуватися про казахську культури з волонтерами, котрі були носіями етносу. 

  Перша така юрта відкрилася на початку минулого року у символічному місці – Бучі. Згодом, подібну встановили у парку Шевченка – біля пам`ятнику Кобзарю. Зроблено це було невипадково, адже наш геній користується великою пошаною у цій середньоазійській країні – більшість часу свого десятилітнього заслання він провів у Казахстані, де намалював чимало пейзажів місцевої природи, портретів мешканців і неодноразово згадував про цю місцевість у дописах. 


  У київській юрті навіть зробили цілу стіну з описом, малюнками перебування Кобзаря в Казахстані.  Після Бучі та Києва, казахи спільно з місцевою владою встановили юрти в Дніпрі, Одесі, Харкові, Львові… Згодом «бучанська» юрта переїхала на Схід до Словя`нська, де й стоїть донині, а львівська – до Центральної України, можна сказати - до її серця… 


  В останню неділю січня торішню «львівську» встановили в історичному місці – на батьківщині Кобзаря – в найбільшому місті шевченківського краю – Звенигородці. Втім, тут вже виконуватиме іншу функцію – культурологічну, адже цього року агресор у меншій мірі атакував нашу енергетичну систему. «Тарасова юрта», як її вирішили назвати, за своїм контекстом трохи нагадуватиме київську, адже в ній розташовуватиметься матеріали, що повідають про перебування Тараса в Казахстані. Окрім казахської діаспори, участь у встановленні юрти на шевченківських теренах взяв і народний депутат України від цього регіону Сергій Нагорняк. Він же голова міжпарламентської групи дружби «Україна – Казахстан». 


 Презентувалася «Тарасова юрта» за великої кількості місцевого люду – до тисячі людей. Відкривав захід Нагорняк, який зазначив, що цей казахський символ відкривається в історичній місцевості, й присвячується цьогорічному 210-літньому ювілею з дня народження класика, що відзначатимемо вже за кілька тижнів. Юрта часто зображена на його картинах, вона слугувала і прихистком, і джерелом натхнення нашого генія. Закономірно, що така юрта з’явилася на малій батьківщині поета й художника. Шевченка і сьогодні поважають у Казахстані не менше, ніж в Україні. Його ім’ям названі вулиці в столиці, пам’ятники Тарасу є майже в кожному місті, а найбільший музей Шевченка за межами України знаходиться знов таки в Казахстану, підкреслив депутат. 

  Згодом промови виголосили голова Звенигородської районної військової адміністрації  Юрій Піковський, заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай. Також завітав на відкриття й в.о. міністра культури Ростислав Карандєєв (як виявилося під час його виступу), уродженець краю, котрий звертався: «Мої земляки!». Також привітав звенигородців і казахський підприємець Марат, що встановлював юрту. Але обмежився кількома реченнями, бо квапився з приготуванням традиційної тюркської страви – плову, аби згодом почастувати усіх охочих, що прийшли на свято. Протягом годинної церемонії відкриття поряд з юртою виступав народний аматорський ансамбль народної пісні «Заспів». А місцевий ансамбль сопілкарів дитячої школи мистецтв виконав кілька композицій вже в середині юрти. 


 

   «Тарасова юрта» вже не буде пунктом незламності як торік у Львові, в Звенигородці вона виконуватиме функцію культурного центру. Це буде своєрідний освітній хаб: тут педагоги розповідатимуть про Шевченка, його період життя в Казахстані; в «Тарасовій юрті» можна ознайомитися з виставкою репродукції картин створені Шевченком у Казахстані. Представлено книги, де детально описано цей період життя видатного поета і казахська література в українських перекладах. Створений куточок для дітей з мольбертами й засобами для художньої творчості малечі, які, надихаючись творчістю поета, створюватимуть свої мальовані композиції. Відвідувачі можуть оглянути автентичні предмети побуту казахів та національні костюми. «Тарасова юрта» функціонуватиме щодня, у будні зранку до вечора, трохи пізніше відкриватиметься у вихідні. Організатори сподіваються, що вона стане не лише важливим культурним обʼєктом Звенигородки, а й частиною туристичної дороги на малу батьківщину Тараса.



Сергій Бахін

Немає коментарів:

Дописати коментар