Интернет реклама УБС

04.02.24

В музеї-квартирі П. Г. Тичини в Києві відкрилась виставка талановитого юного художника Данила Ноздрі

 У літературно-меморіальному музеї-квартирі П.Г. Тичини відкрилась ІХ персональна виставка картин (живопис) юного талановитого художника Данила Ноздрі «Зимовий сад. Україна переможе!»

 «Зимовий сад. Україна переможе!» – це картина знаного в Україні та в світі 14-річного київського художника-абстракціоніста Данила Ноздрі, яка послуговує за назву його нової виставки. Цю картину юний талант подарував Київській мерії  Серед представлених на виставці картин десь 20 робіт – полотна, написані протягом 2021-24 років. Особливе місце посідає картина «Червона калина», що отримала І Премію на Міжнародному арт-конкурсі у Відні (Австрія). Ця робота експонувалася в десятках музеїв України (у Києві, Львові, Рівному, Чернівцях тощо) та закордоном (Південна Корея, Японія, Китай, Албанія, Чорногорія, Північна Македонія, Болгарія). 

  Перед цією виставкою останньою локацією його робіт став Військовий меморіальний оперний театр у Сан-Франциско (США), де 29 листопада 2023 року проходив Ukraine Official Thanksgiving Reception, організований Генеральним консульством України у Сан-Франциско. На заході були представлені роботи переможців V, VI, VII Міжнародних Художніх Фестивалів МАЛЮЙ.UA – учасників масштабного проєкту МАЛЮЙ.UA.WAR. Урядовці та політики, дипломати, лідери бізнесу, наукових кіл, некомерційних організацій та ЗМІ Каліфорнії зібралися разом, щоб продемонструвати солідарність з Україною, підтримавши Фонд Першої леді України Олени Зеленської.

  Данило є володарем 5 гран-прі престижних європейських артконкурсів, мав три десятки виставок (персональних, експрес-, загальних) в різних містах України та за кордоном, його картини стали частиною колекцій Національного художнього музею, Музею Павла Тичини та інших.

  Виставку відкрила бабуся Данила Тетяна Морачевська, яка є його своєрідним менеджером та опікується онуком, вкладає в нього свою душу, допомагає юному таланту. Вона виступила перед запрошеними гостями та розповіла їм про виставку, зокрема представлені картини, їх назви та історію створення онуком. Це була чудова презентація з якої присутні почули цікаві історії створення картин, як Данилові приходило натхнення та ідеї написання своїх робіт. На відкриття виставки Данила Ноздрю із його подією прийшли привітати ряд поважних гостей:  творчий наставник, Заслужений журналіст України Сергій Коміссаров, всесвітньовідомий український художник-баталіст Андрій Серебряков, відома українська художниця-графік Альона Толкачова, український чоловік-оркестр (живописець, графік, педагог, блогер), вельми мудрий і вкрай доброзичливий Едуард Межул, героїчна українська жінка, директорка Херсонського обласного художнього музею, розграбованого рашистами, Аліна Доценко, очільник журналу «Часопис «Київ дипломатичний» Олександр Кондратенко, відома українська художниця та мистецтвознавиця, директорка Музею Шолом-Алейхема Ірина Климова, президентка Національної премії «Скарб нації» Тетяна Забавська, художниця Людмила Туркевич, один із кращих видавців України, під керівництвом якого надруковано перший професійний каталог Данила Ноздрі  «Альбом живописних робіт» Віктор Бихун та інші. 

  Деякі гості вернісажу виступили із вітальним словом. Так Едуард Межул  у виступі зазначив, що талановитий юнак Данило Ноздря продовжує дивувати новими абстрактними полотнами, й вже зміг деякі твори реалізувати на важливі благочинні проекти. А директорка Херсонського художнього музею Аліна Доценко від враження картин Данила сказала: «Він такий скромний у житті, але як тонко відчуває все, що відбувається навколо нього. Надзвичайно талановитий хлопчик!» 

  Творчий натхненник Сергій Коміссаров як співзасновник Міжнародного мистецького проекту "ПОВЕРТАЙСЯ ЖИВИМ!" відзначив, що 9 березня разом із роботами понад 20 професійних митців картина «Червона калина» Данила Ноздрі буде представлена на Міжнародній виставці «Ліки від амнезії: козаки на варті» у Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України. Картина пройшла відбір членів журі. Отож, юний художник має готуватися до підкорення ще однієї мистецької висоти. Міжнародна мистецька акція «Ліки від амнезії: козаки на варті» покликана підняти український дух та волю до спротиву, мобілізувати як українців, так і весь світ на боротьбу з ворогом за відновлення територіальної цілісності та Перемогу нашої держави у цій страшній війні. 

  Уважно роздивившись картини Данила, я побачив, що у творчості юного майстра прослідковується сонячна тематика Дивлячись на його картини, виникає таке враження немов саме Сонце вимальовує різними барвами світла через обдарований талант художника якісь образи на його картинах. Данило передає власні враження через колір, рішуче виплескуючи його на полотно, а його світосприйняття дійсно унікальне, барвисте й сміливе.. Чого тільки варта картина «Боже, збережи Україну!», яку він написав за 2 місяці до початку повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну, відчуваючи, що Україна обов'язково загарбників Переможе і саме завдяки Божому втручанню.  

Виставка відкрита для відвідувачів щодня з 29 січня по 11 лютого 2024 року з 09:00 до 17:00.

ЛОКАЦІЯ: Музей-квартира П. Г. Тичини

Телефон для довідок: (044)234-43-27 або писати на e-mail: tychynafm@gmail.com











Леонід Коваленко 

Немає коментарів:

Дописати коментар