Интернет реклама УБС

28.04.24

Марія-Антуанетта як ікона свого часу


Авторка: Олеся Заболотня

 Її стратили на площі Згоди у Франції в 1793, на той момент королеві було 37. Не проронивши жодної сльози вона зійшла на ешафот  і лягла під ніж гільйотини. Перед тим наступила на ногу знаменитому кату. Вибачилася. То були її останні слова. 

  Цікавим є те, що коли мама Марії-Антуанетти Марія Терезія народжувала її, стався землетрус у Лісабоні та й вагітність правительки Австрії проходила важко, хоча до цього без проблем народила 14 дітей. Марію-Антуанетту виховували суворо, вже з 3 років дівчина носила корсет та вчилась за програмою своєї матері: уроки танців, відвідування театральних вистав, уроки історії, живопису, правопису, вивчення теорії управління державою, трохи математики та іноземних мов. Але юна леді особливо не цікавилась навчанням.

  У другій половині XVIII століття австрійські та французькі дипломати прагнули союзу двох династій: Бурбонів і Габсбургів. Тоді 14-річна Марія-Антуанетта на кордоні Австрії та Франції назавжди відреклась усього, що пов’язувало її з домом, щоб стати дружиною майбутнього короля Людовика XVI.

 Її зневажливо називали «австріячкою» і «мадам дефіцит», вважали екстравагантною, обмеженою, легковажною, хтивою, зверхньою. Вона стала уособленням марнотратства і корупції монархії. Неодноразово ходили чутки про те, що королева зраджувала свого чоловіка, хоча достеменно невідомо чи справді у неї були коханці. Марія-Антуанетта стала жертвою «чорного піару»: окрім пліток, також на неї робили карикатури, зображаючи у вигляді звіра. А після початку Французької революції Конвент звинуватив її в контрреволюційних заколотах, іноземній інтервенції й надмірних витратах.

  Але, попри весь негатив у свій бік, Марія-Антуанетта були іконою стилю своєї доби: законодавицею мод по всій Європі, уособленням стилю рококо. Вона замовляла до 300 суконь на рік, і, як відомо, ніколи не носила нічого двічі. Унікальні речі для неї розробляла і виготовляла її "міністр моди", Роуз Бертін. Вона також започаткувала моду на високі й надмірно оздоблені зачіски, які називалися "пуфами". Також завдяки французькій королеві почали забарвлювати волосся в пастельні відтінки. На жаль, розкішний гардероб Марії-Антуанетти лише створив для неї імідж легковажної марнотратки, що стало однією з головних причин, чому про неї іноді зневажливо відзиваються французи. Проте сучасні дизайнери й досі надихаються образами Марії-Антуанетти.

 Свого часу її ненавиділи та любили, а зараз вона стала символом жінки, яка жила для себе і не намагалась підкоритися суспільству. 


Немає коментарів:

Дописати коментар