Интернет реклама УБС

28.05.24

«За сімома замками»: чому шкідливо тримати все в собі та як із цим впоратись


Авторка: Олеся Заболотня


 Здається, що в запитанні "Ти як?" немає нічого особливого, але інколи воно дійсно може комусь трохи покращити життя. У час, коли кожний живе в стресі, то просто дізнатися як у близької людини йдуть справи чи добре вона себе почуває – вже покаже їй, що про неї піклуються. Часто ми все тримаємо все в собі, не показуючи цього, відштовхуючи інших, поринаючи в роботу, аби далі придушувати власні емоції. Але все ж в якийсь момент вони все одно поглинають нас.

  Приховування власних емоцій суспільством вважається «силою», адже таким чином ми не показуємо власну «слабкість». Але психологи і вчені скажуть наскільки це насправді шкідливо. І все ж чому ми робимо так, знаючи про негативні наслідки? Причин для цього багато, але ось основні з них:

- Емоції – прояв слабкості.

- Страх комусь нашкодити.

- Страх бути використаним, особливо якщо вже таке ставалось колись.

- Виховання батьків (наприклад у дитинстві людині не давали можливості висловити свої емоції чи навіть могли бити за це).

 Нормальний психологічний стан людини так само важливий і незадовільний стан може впливати на загальний: зриви на невинних людях, близькі почнуть дивуватися, чому ви їм не довіряєте, втрата здатності підтримати діалог з іншими людьми. Також можливим наслідком скоріш за все стане проста емоційна виснаженість.

 Звичайно, якщо людина почуває себе зовсім зле виходом із ситуації буде консультація психолога. Є й інші способи:


- Помічати емоції в моменті

- Якщо сумно і хочеться плакати та маєте таку можливість, то краще зробити це зараз. Якщо щось дратує – побийте подушку. Якщо апатія – дайте собі трохи часу на відпочинок.

- Приймати свої емоції.

Цей пункт доповнює попередній. Не варто придушувати себе, а сказати: «Те, що мені сумно – нормально. Всі це можуть відчути й це не слабкість». Саме прийняття дозволяє нам потім проживати момент і знайти розв'язання проблеми.

-Прожити конструктивно.

Простими словами, не завдавати шкоди собі чи іншим. Наприклад злість можна направити в пробіжку, терапію чи щось ще. Зробити це «екологічно».

 Головне для кожного з нас, що емоції – складова кожного з нас і дозволяти собі прожити такі моменти. Але аж ніяк не тримати в собі.

Немає коментарів:

Дописати коментар