Интернет реклама УБС

13.03.14

Ленд-ліз

Ленд-ліз (від англ. Lend - давати в борг і lease - здавати в оренду, найм) - державна програма, за якою Сполучені Штати Америки передавали своїм союзникам у Другій світовій війні: боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти. 
Концепція цієї програми давала президентові Сполучених Штатів повноваження допомагати будь-якій країні, чия оборона визнавалася життєво важливою для його країни. Закон про ленд-ліз (англ. Lend Lease Act; повна назва - «Закон щодо забезпечення захисту Сполучених Штатів», англ. An Act to Promote the Defense of the United States), прийнятий Конгресом США 11 березня 1941 року, передбачав наступне: 
поставлені матеріали (машини, різна військова техніка, зброя, сировина, інші предмети), знищені, втрачені та використані під час війни, не підлягають оплаті (стаття 5); 
передане в рамках ленд-лізу майно, що залишилося після закінчення війни і придатне для цивільних цілей, буде оплачено повністю або частково на основі наданих Сполученими Штатами довгострокових кредитів (в основному безпроцентних позик); 
у разі зацікавленості американської сторони, незруйновані і невтрачене техніка та обладнання мають бути повернені після війни в США. 
Всього поставки по ленд-лізу склали близько 50,1 млрд доларів США (еквівалентно приблизно 610 млрд доларів у цінах 2008 року), з яких 31400000000 доларів було поставлено до Великобританії, 11,3 млрд - в СРСР, 3,2 млрд - до Франції і 1,6 млрд - в Китай. Зворотний ленд-ліз (поставки союзників в США) склав 7,8 млрд доларів, з яких 6,8 млрд доларів припали на Великобританію і країни Співдружності. 
По ряду позицій поставки мали важливе значення, як у плані значимості кількісних і якісних характеристик техніки, що поставляється, так і в плані доступу до нових зразків озброєння і промислового устаткування. 

До грудня 1941 року ВВП країн антигітлерівської коаліції (СРСР і Великобританія) співвідносилося з ВВП Німеччини та її європейських союзників як 1:1. Варто врахувати, проте, що до цього моменту Великобританія була виснажена морською блокадою і скільки-небудь істотно допомогти СРСР у короткостроковій перспективі не могла. Більш того, за підсумками 1941 Великобританія як і раніше програвала битву за Атлантику, що загрожувало повним колапсом для економіки країни, практично цілком зав'язаною на зовнішню торгівлю. 
ВВП СРСР в 1942 році, в свою чергу, внаслідок окупації Німеччиною значних територій знизився приблизно на третину в порівнянні з довоєнним рівнем, при цьому з майже 200 млн чоловік населення близько 78 млн залишилося на окупованих територіях. 
Таким чином, в 1942 році СРСР і Великобританія поступалися Німеччини та її сателітам і по ВВП (0,9:1) і по населенню (враховуючи втрати СРСР внаслідок окупації). У цій ситуації керівництву США була очевидна необхідність надання термінової військово-технічної допомоги обом країнам. Більше того, США були єдиною країною світу, що володіла достатніми виробничими потужностями для надання такої підтримки в досить стислі терміни, щоб встигнути вплинути на хід бойових дій в 1942 році. Протягом усього 1941 США продовжили нарощувати військову допомогу Великобританії, а 1 жовтня 1941 Рузвельт схвалив підключення до ленд-лізу СРСР. 
Ленд-ліз, укупі з наростаючою допомогою Великобританії в її битві за Атлантику, виявився критичним фактором, вовлекшим США у війну, особливо на європейському фронті. Гітлер, оголошуючи війну США 11 грудня 1941, згадав обидва ці чинники як ключові в ухваленні рішення вступити у війну з США. 
Слід зазначити, що посилка американської та англійської військової техніки СРСР приводила до необхідності постачати його сотнями тисяч тонн авіаційного палива, мільйонами снарядів для гармат і десятками мільйонів патронів для пістолет-кулеметів і кулеметів (що відрізняються від вживаних в СРСР калібрів зброї), запасними гусеницями для танків , запасними автомобільними покришками, запчастинами для танків, літаків і автомобілів. Вже з 1943 р., коли керівництво союзників перестало сумніватися в здатності СРСР до довготривалої війни, в СРСР стали ввозити в основному стратегічні матеріали (алюміній і інш.) І верстати для радянської промисловості. 
Союзні поставки дуже нерівномірно розподілялися по роках війни. У 1941-1942 рр.. зумовлені зобов'язання постійно не виконувалися, положення нормалізувався починаючи лише з другої половини 1943 року. З обіцяних Англією 800 літаків і 1000 танків, які СРСР мав отримати в жовтні-грудні 1941 р., надійшло 669 літаків і 487 танків. США з жовтня 1941 р. по 30 червня 1942 направили в СРСР 545 літаків, 783 танка, в 3 з гаком рази менше обіцяних, а також 16 502 вантажні автомашини, тобто в 5 з гаком разів менше, ніж було заплановано. 
Найшвидшим (і найнебезпечнішим) маршрутом були арктичні конвої. У липні-грудні 1941 року 40% всіх поставок йшло саме цим маршрутом, і близько 15% відправлених вантажів через діяльність Люфтваффе і Крігсмаріне виявлялося на дні океану. Морська частина шляху від східного узбережжя США до Мурманська займала близько 2 тижнів. 
Вантаж з північними конвоями йшов також через Архангельськ і Молотовск (нині Северодвинск), звідки по спішно добудованій гілці залізниці вантажі йшли на фронт. Мосту через Північну Двіну ще не існувало, і для перекидання техніки взимку наморожували метровий шар льоду з річкової води, так як природна товщина льоду (65 см взимку 1941 року) не дозволяла витримати рейки з вагонами. Далі вантаж направлявся по залізниці на південь, в центральну, тилову частину СРСР. 
Тихоокеанський маршрут, що забезпечив близько половини поставок по ленд-лізу, був відносно (хоча далеко не повністю) безпечним. З початком 7 грудня 1941 війни на Тихому океані перевезення тут могли забезпечуватися лише радянськими моряками, а торгово-транспортні судна ходили тільки під радянським прапором. Всі незамерзаючі протоки контролювалися Японією, і радянські судна піддавалися примусовому огляду, а іноді й топилися. Морська частина шляху від західного узбережжя США до далекосхідних портів СРСР займала 18-20 діб. 

Слід зазначити, що в роки війни існувало ще два повітряних маршруту ленд-лізу. По одному з них літаки «своїм ходом» літали в СРСР з США через Південну Атлантику, Африку і Перську затоку, по іншому - через Аляску, Чукотку і Сибір. По другому маршруту, відомому під назвою «Алсіб» («Аляска - Сибір»), було перекинуто 7925 літаків. 

Першу офіційну історичну оцінку ролі ленд-лізу дав голова Держплану Микола Вознесенський у своїй книзі «Військова економіка СРСР в період Вітчизняної війни», опублікованій в 1948 році: 
... Якщо порівняти розміри поставок союзниками промислових товарів в СРСР з розмірами виробництва промислової продукції на соціалістичних підприємствах СРСР за той же період, то виявиться, що питома вага цих поставок по відносно вітчизняного виробництва в період військової економіки складе всього лише близько 4%. 

Існує записка Голови КДБ В.Е.Семічастного в ЦК КПРС, (№ 1447-с від 27 травня 1963 р.), в якій той наводить слова Жукова про ленд-ліз: 
Ось зараз кажуть, що союзники ніколи нам не допомагали ... Але ж не можна заперечувати, що американці нам гнали стільки матеріалів, без яких ми б не могли формувати свої резерви і не могли б продовжувати війну. Отримали 350 тисяч автомашин, та яких машин! .. У нас не було вибухівки, пороху. Не було чим споряджати гвинтівочні патрони. Американці по-справжньому виручили нас із порохом, вибухівкою. А скільки вони нам гнали листової сталі. Хіба ми могли швидко налагодити виробництво танків, якби не американська допомога сталлю. А зараз представляють справу так, що у нас все це було своє в достатку. 
Високо оцінював роль ленд-лізу А. І. Мікоян, під час війни відповідав за роботу семи союзних наркоматів (торгівлі, заготовок, харчової, рибної та м'ясо-молочної промисловості, морського транспорту та річкового флоту) і, як наркома зовнішньої торгівлі країни, з 1942 року керував прийомом союзних поставок по ленд-лізу: 
- ... Коли до нас почали надходити американська тушонка, комбіжир, яєчний порошок, борошно, інші продукти, які відразу вагомі додаткові калорії отримали наші солдати! І не тільки солдати: дещо перепадало і тилу. 
Або візьмемо поставки автомобілів. Адже ми отримали, наскільки пам'ятаю, з урахуванням втрат у дорозі близько 400 тисяч першокласних по тому часу машин типу «Студебеккер», «Форд», легкові «Вілліс» і амфібії. Вся наша армія фактично опинилася на колесах і яких колесах! У результаті підвищилася її маневреність і помітно зросли темпи наступу. 
Да-а ... - задумливо протягнув Мікоян. - Без ленд-лізу ми б напевно ще рік-півтора зайвих провоювали. 

Відразу після війни США направили країнам, які отримували допомогу по ленд-лізу, пропозицію повернути вцілілу військову техніку і погасити борг для отримання нових кредитів. Оскільки закон про ленд-ліз передбачав списання використаного військового обладнання і матеріалів, американці наполягали на оплаті тільки цивільних поставок: залізничного транспорту, електростанцій, пароплавів, вантажівок та іншого обладнання, яке перебувало у країн-одержувачів станом на 2 вересня 1945 року. За знищену в ході боїв військову техніку США відшкодування не зажадали. 

Обсяг американських поставок по ленд-лізу склав близько 11 млрд доларів США. Відповідно до закону про ленд-ліз, оплаті підлягала лише уціліла в ході війни техніка; для узгодження підсумкової суми, відразу по закінченні війни почалися радянсько-американські переговори. На переговорах 1948 радянські представники погодилися виплатити лише незначну суму і зустріли прогнозовану відмову американської сторони. Переговори 1949 теж ні до чого не привели. У 1951 р. американці двічі знижували суму платежу, яка стала дорівнювати $ 800 млн, проте радянська сторона погоджувалася сплатити тільки $ 300 млн. На думку радянського уряду, розрахунок повинен був вестися не у відповідності з реальною заборгованістю, а на основі прецеденту. Цим прецедентом повинні були стати пропорції при визначенні боргу між США і Великобританією, які були закріплені ще в березні 1946 року 
Угода з СРСР про порядок погашення боргів по ленд-лізу була укладена лише в 1972 році. За цією угодою СРСР зобов'язався до 2001 р. заплатити $ 722 млн, включаючи відсотки. До липня 1973 були здійснені три платежу на загальну суму $ 48 млн, після чого виплати були припинені у зв'язку з введенням американською стороною дискримінаційних заходів у торгівлі з СРСР (Поправка Джексона - Веніка). У червні 1990 р. в ході переговорів президентів США і СРСР сторони повернулися до обговорення боргу. Був встановлений новий термін остаточного погашення заборгованості - 2030 р., і сума - $ 674 млн. 
Після розпаду СРСР борг за допомогу був переоформлений на Росію (Єльцин, Козирєв), станом на 2003-й рік Росія винна приблизно 100 млн американських доларів. 
Таким чином, із загального обсягу американських поставок по ленд лізу в $ 11 млрд доларів СРСР, а потім Росією, було визнано, а потім частково оплачено, $ 722 млн, або близько 7%. Однак, варто врахувати що сьогоднішній долар «легше» долара 1945 приблизно в 15 разів.

Орел. В.

Немає коментарів:

Дописати коментар