Интернет реклама УБС

03.04.16

Оновлення внутрішнього флоту стане потужним поштовхом і для українського рибальства, і для суднобудівників, – Ярема Ковалів

В Судновій книзі України зареєстровано 5035 маломірних риболовних суден, що здійснюють промисловий вилов риби в Азово-Чорноморському басейні, а також внутрішніх водоймах України. Загальний фізичний знос суден рибопромислового флоту досягає 70%, середній вік становить понад 30 років.  Про це повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів під час відкритого круглого столу із питань розвитку рибопромислового флоту, що відбувся в Держрибагентстві наприкінці березня.   Флот вимагає капітального оновлення, саме  від  його стану  залежить ефективність та безпечність промислового рибальства в Україні,  кількість та якість  виловленої  української риби.

«Україна історично має потужний суднобудівний потенціал,  у нас є близько 10  великих суднобудівних заводів, ще приблизно 20  менших суднобудівних підприємств. Їх потужності здатні на 100% забезпечити оновлення українського флоту» розповів  Президент Асоціації суднобудівників України «Укрсудпром» Віктор Лисицький. Присутні на круглому столі представники суднобудівних та риболовецьких компаній підтвердили справедливість цього твердження і назвали  головною перепоною для  розвитку суднобудівництва    відсутність доступного банківського кредитування   та державних кредитних програм  для  оновлення технічних потужностей   риболовецького флоту.

Фінансувати такі програми держава могла б  за рахунок коштів Спеціального фонду рибного господарства. Необхідні для його створення нормативні акти наразі проходять погодження. Наповнення Фонду можливе за рахунок оплати штрафів за порушення правил рибальства, компенсації за  днопоглиблювальні роботи тощо. Як один із можливих варіантів наповнення фонду  із наступним цільовим використанням коштів виключно на оновлення внутрішнього флоту, розглядалася приватизація  4-х суден рибопромислового океанічного флоту  України. З 2004 р.  вони знаходяться у фрахті, виловлена ними риба не продається на українському ринку.  З  1997 р. діяльність океанічного флоту супроводжувалася кризовими ситуаціями для України та не приносила жодного прибутку, 2015 р. вперше за 19 років діяльність флоту принесла Україні 715 тис дол. США.

За словами експерта провідної датської брокерської компанії Atlantic Shipping Івана Ейнінсона-Естурланда, у   світовому промисловому рибальстві таке поняття як «океанічний державний флот» практично відсутнє. Флот є приватною власністю, за виключенням КНР та пострадянських країн.   Судна типу «Пулковський меридіан», якими володіє Україна не користуються великою популярністю, через агресивну «манеру» промислу їх використання заборонено у більшості зон промислу, крім Далекого Сходу, Росії та деяких регіонів Африки «Судна останніх часто технічно застарілі, оновлюють тільки їх морозильні потужності, а технічні потужності – ні. Вони не користуються великою популярністю,   часто – не модернізовані, так як витрати на заміну двигунів, морозильного обладнання та рибної фабрики можуть перевищувати їх вартість при продажі» зазначивІвана Ейнінсон-Естурланд. За його оцінками на онові досвіду схожих транзакцій – вартість подібних суден становить близько 1,5 млн дол. США за одиницю або 6 млн за 4 кораблі. 

Держрибгентство є оптимістичнішим в оцінках і, спираючись на дохідний метод оцінювання, визначає вартість 4-х суден - 16 мільйонів доларів США.  Проте називає таку оцінку попередньою і має намір залучити до оцінювання Фонд держмайна України.

Ярема Ковалів зазначив, що у 2017 році судна можуть бути внесені  в список  для приватизації, доцільність наразі оговорюється з експертами галузі. У 2025 р. термін експлуатації суден добігає кінця і флот перетвориться на металобрухт. «З огляду на вичерпність технічного ресурсу,  питання приватизації – на часі. Вона має бути максимально прозорою, щоб ні в кого не було питань. Цільове використання отриманих коштів  на оновлення внутрішнього флоту стане потужним поштовхом і для українського рибальства, і для суднобудівників» ̶  зазначив Ковалів. 

Довідково
В Судновій книзі України зареєстровано 5035 маломірних риболовних суден. Із них на внутрішніх водоймах України – 2972 судна, в Азовському та Чорному морях 2063 судна. З 2063 суден фактично експлуатуються 380 маломірних суден (від 6 до 12 метрів). Крім того, зареєстровано 110 малотоннажних суден (від 12 метрів до 45 метрів) та 236 великотоннажних риболовних суден (більше 45 метрів). Де з 236 суден фактично експлуатується 110 в Азовському і Чорному морях та 11 суден – в океані. 4 океанічних судна знаходяться в державній власності: ВАТМ «Иван Голубец» – Нова Зеландія; ВАТМ «Професор Михайло Александров» - Нова Зеландія; ВАТМ «А. Слободчіков» - Нова Зеландія; ВАТМ «Капітан Русак» - Мавританія.

Найбільшими суднобудівними заводами є заводи «Ленінська кузня», Миколаївський суднобудівний завод «Океан», Суднобудівний завод імені 61 комунара, Суднобудівний завод «Лиман», Чорноморський суднобудівний завод тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар