Интернет реклама УБС

18.05.16

Джамала: Я їхала за перемогою

Народна артистка України, переможниця пісенного конкурсу Євробачення-2016, справжня патріотка з кримськотатарським корінням Джамала дала прес-конференцію, присвячену своїй тріумфальній перемозі у наймасштабнішому пісенному конкурсі Європи.
Згадаймо, як все починалось. У національному відборі до пісенного конкурсу Євробачення брали участь українські гурти та виконавці, такі як гурт “The Hardkiss”, “Неангели”, співачка Тоня Матвієнко, Анастасія Приходько, “ The Brunettes shoot Blondes”, Джамала та інші. Тоді, у лютому, коли Джамала зі своєю піснею “1944” отримала найбільшу кількість голосів від професійного журі та телеглядачів, ніхто не сподівався на перемогу України на Євробаченні, мовляв, пісня не виграшна та й не формату конкурсу, і ніхто в Європі не зрозуміє. Але сталось не так, як гадалось. “Люди відчули цей плач.”(Джамала). А делегації з  17 чоловік,  що готували номер для української представниці, за словами К. Томільченка, креативного продюсера каналу СТБ, “важливо було підкреслити меседж, який є в пісні, ...не перебити акценти”, знайти символи, які передають всю біль музичного твору. Європейські букмекерські організації одразу поставили представницю України в ТОП - 5 учасників конкурсу. Приїхавши до столиці Швеції, Стокгольму, де відбувався пісенний конкурс, Джамала дала рекордну кількість інтерв'ю світовим ЗМІ. Учасники та організатори невпинно бажали перемоги та називали українську представницю переможницею. Але й були не зовсім позитивні моменти, а саме під час підготовки до від'їзду  Джамали у Стокгольм. Зокрема, російські ЗМІ одноголосно почали звинувачувати
Джамалу у політизації конкурсу, мовляв, у пісні виконавиця пропагує русофобські настрої, і “1944” є політичним маніфестом. Сама ж Джамала неодноразово заперечувала подібним докорам, називаючи пісню історією своєї сім'ї. На написання її надихнула розповідь прабабусі про трагедію, яка спіткала кримськотатарський народ у 1944 році. Про це сама співачка знову наголосила під час прес-конференції 17 травня. Хоча теж зазначила, що конкурс Євробачення завжди був  політично заангажований, адже “коли ти виходиш на сцену з прапором — це вже політика” (Джамала).
На конференції Джамалу супроводжували і голова української делегації Вікторія Романова та Ігор Тарнопольський. продюсер співачки, які висловили слова вдячності телеканалу UA Перший, всім, хто брав участь у підготовці виступу, режисерам та постановникам, відомій на весь світ студії Front Pictures, яка відповідала за  графічне оформлення постановки, всій українській делегації та усім ЗМІ, які висвітлювали події Євробачення протягом двох тижнів перебування у Стокгольмі,  та телеканалу СТБ, що виділив 1млн.800 тис. гривень для виступу Джамали. Загалом бюджет участі України в Євробаченні склав  3 млн.123тис. гривень. Виступ Джамали не відбувся б без участі меценатів, які побажали залишитись невідомими. 
Юрій Костенко, керівник студії Front Pictures, розкрив деякі таємниці постановки Джамали, а саме технічну сторону. Під час час підготовки номеру команда співачки ще не мала офіційних схем розміщення та технічних аспектів  сцени Globen Arena, офіційні папери прийшли дещо пізніше, та, коли учасники команди побачила всі технічні характеристики, то вмить переглянулись між собою, відчувши певну містику. Містика полягала в тому, що сцена була повністю розрахована на ті параметри, котрі потребував номер Джамали.
Наприкінці зустрічі з журналістами, співачка підкреслила, що свою перемогу вона присвячує “своїм людям, своїм рідним, які пережили цю трагедію. ...Люди повинні любити один одного, намагатися знайти щастя в цьому житті, а не страждати і ховати своїх дітей.”(Джамала).

Нагадаємо, що Джамала перемогла з піснею “1944”, присвяченою депортації кримських татар з Батьківщини в травні 1944 року. Співачка посіла перше місце  за сумою балів від професійних членів журі-представників 42 країн-учасників Євробачення, що віддали виконавиці 211 балів, та за кількістю смс-голосів телеглядачів — 323. Сума  у 534 бали привела співачку на перше місце.

Рачковська Юлія

Немає коментарів:

Дописати коментар