Интернет реклама УБС

05.07.16

Розвиток вітчизняного ринку свинини

Ринок свинини в Україні має можливості для свого подальшого розвитку, повідомляється у статті на сайті agro-business.com.ua. Свинарство є одним із більш економічно вигідних напрямів діяльності аграрного бізнесу. Передумовою цього є попит на свинину зовнішніх ринків, резерви для забезпечення внутрішніх потреб.

Виробництво
Сучасне свинарство є пріоритетною галуззю тваринництва з великим виробничим потенціалом. При дотриманні технології молодняк віком 9-10 місяців може використовуватися для відтворення маточного стада, а вирощуючи приплід, можна щорічно отримувати до 20 і більше центнерів свиней у живій вазі від однієї свиноматки.

Свині — всеїдні тварини. При їх годівлі застосовують рослинні та тваринні корми, харчові відходи. Ці фактори сприяють розведенню свиней у різних природно-кліматичних умовах, у домогосподарствах населення та сільськогосподарських підприємствах. До того ж, на 1 кг приросту живої маси свиней витрачається менше кормових одиниць порівняно з іншими сільськогосподарськими тваринами.

Упродовж 2014 року відбувалося скорочення поголів’я свиней. Так, за даними Держкомстату України, станом на 1 січня 2015 року в Україні нараховувалося 7,35 млн голів свиней, що на 6,6% менше порівняно з відповідним періодом минулого року. При цьому поголів’я свиней утримується у сільськогосподарських підприємствах. На початок року таке поголів’я становило 3,7 млн голів, що менше минулорічного на 1,6 %. В індивідуальних господарствах свиней поменшало на 9%, до 3,6 млн голів.

Незважаючи на загальнодержавну тенденцію до зменшення чисельності свиней, окремі регіони не лише зберегли поголів’я на рівні попереднього року, а навіть збільшили. Так, наростили поголів’я свиней в Івано-Франківській області на 8,9% до попереднього рівня, Київській (+8,7%), Тернопільській (+4,8%) та Харківській (+3,1%).

Цьогоріч ситуація в свинарстві України стабілізувалася та спостерігалося збільшення поголів’я свиней. Станом на 1 травня 2015 року поголів’я свиней досягло 7,45 млн голів, що більше порівняно з початком року на 1,4 % (без урахування АР Крим, м. Севастополь, частини зони проведення антитерористичної операції). При цьому за січень-квітень поточного року поголів’я свиней у сільськогосподарських підприємствах збільшилося на 45,6 тис. гол, індивідуальних господарствах — 56 тис. голів.

Проте зменшення поголів’я вплинуло на обсяги виробництва продукції. За підсумками минулого року в Україні вироблено м’яса свиней у забійній вазі 742,6 тис. т, що більше за попередній рік на 4,3 %. До того ж, зросли обсяги реалізації тварин. Так, у 2014 році реалізовано на забій 1,03 млн т свиней у живій масі, що майже на 4,7% перевищило рівень 2013 року. Позитивним фактором розвитку галузі стало підвищення продуктивності тварин. За підсумками минулого року середньодобові прирости свиней на вирощуванні та відгодівлі становили 481 г, що на 1,9% перевищило рівень попереднього року.

Причини
Визначають декілька основних причин негативного впливу на розвиток свинарства. По-перше, зростання виробничих витрат. Навіть за сучасних технологій вирощування свиней, які характеризуються періодом відгодівлі на рівні 168 днів, середньодобових приростів 604 г, ваги реалізації товарних свиней 110 кг важко досягти бажаного економічного ефекту. Так, за конверсії корму близько 3,0-3,2 кг на 1 кг приросту собівартість продукції становить близько 30 грн/кг. Досягти такого рівня конверсії корму можна виключно застосовуючи високобілкові корми, зокрема соєвий шрот. Такий вид корму є одним із найдорожчих на ринку. Відтак, у структурі витрат кормова складова займає близько 65-70%. До того ж, на сукупні витрати впливає зростання заробітної плати, подорожчання енергоресурсів, ветеринарних препаратів тощо.

По-друге, загострення конкуренції на ринку м’яса та м’ясопродукції. Споживачі віддають перевагу дешевшому м’ясу птиці. За річного фонду споживання м’яса на рівні 2,55 млн т, на одну особу припадає 56,1 кг м’яса. З цього обсягу частка м’яса птиці становить 43%, свинини — 38%, яловичини — 17%, іншого м’яса — 2%. Для порівняння: рекомендована Міністерством охорони здоров’я річна норми споживання м’яса однією особою становить 80 кг. Тому внутрішній ринок має резерв до збільшення споживання.

Споживання
Попри існуючі резерви наповнення ринку вітчизняного м’яса в Україні в останні роки спостерігається зниження об’ємів споживання. Торік зменшення споживання свинини спостерігалось на рівні 10 %. Така тенденція збереглась і цього року. Зниження попиту потягнуло за собою зниження ціни продукції на ринку, яка вже майже досягла відмітки собівартості, оскільки сировинні компоненти залежать від зовнішніх ринків і автоматично зростають з валютним курсом гривні.

Станом на 1 березня поточного року населенням України спожито 160 тис. т свинини, що на 9% менше порівняно з січнем-лютим 2014-го року. За прогнозами Мінекономрозвитку, цьогоріч фонд споживання свинини в Україні скоротиться на 12%, до 843 тис. т.

Цінова ситуація
За офіційною статистикою попередніх років спостерігається тенденція до поступового зростання цін реалізації на свиней у живій вазі. Якщо у 2010 році середня закупівельна ціна на цю продукцію становила 12,5 тис. грн/т, то у 2014-му досягла 18,4 тис. грн. У 2015 році продовжувалася динаміка до подорожчання товарних свиней. Середня ціна січня-квітня 2015 року становила 21,9 тис. грн/т. При цьому ціни закупівлі свиней від населення перевищували закупівельні ціни на цю продукцію від сільськогосподарських підприємств. Так, у січні поточного року свиней, вирощених на промисловій основі, придбавали по 19,5 тис. грн/т, тоді як ця продукція від домогосподарств населення купувалася по 23,3 тис. грн/т. У березні свинина коштувала за відповідними категоріями 23,5 та 26,0 тис. грн/т.

У квітні поточного року продовжувалося зростання вартості продукції. Середня ціна на свиней у живій вазі в квітні нинішнього року становила 25,2 тис. грн/т. Найвищою середня ціна закупівлі свиней була зафіксована у Донецькій області, а саме 35,3 тис. грн/т, найнижчою — у Харківській — 18,5 тис. грн/т.

Ціни на ринку живих свиней упродовж травня поточного року залишалися стабільними, тоді як продажі падають. Якщо на початку травня середня закупівельна ціни свиней живою вагою становили 31,2 грн/кг, то у кінці місяця досягла 31,25 грн/кг. Разом з тим, пропозиція живих свиней суттєво зменшилася, що призводило до суттєвого зменшення закупівель переробними підприємствами.

Для порівняння: середні ціни на свиней у країнах ЄС станом на 23 травня поточного року становили від 1,27 до 1,71 євро/кг. При цьому найвищими вони були у Великобританії, а найнижчими у Нідерландах. У найближчого до України європейського сусіда Польщі свиней реалізують по 1,3 євро/кг.

Економіка свинарства
За підсумками 2014 року рентабельність вирощування свиней на м’ясо підвищилась. Порівняно з 2013-им прибутковість вирощування свиней на м’ясо зросла з 0,3 до 6,0 %. Проте поточний рік відрізняється від попереднього.

Незважаючи на досить сталу ціну на ринку свинини та високу собівартості комбікорму, привабливість свинарства вже декілька тижнів знаходиться на рівні нульової прибутковості. Ціновий пік, який відзначався у кінці квітня 2015 року, ненадовго вивів галузь на мінімальні рівні прибутковості. Однак вже на другому-третьому тижнях травня показник повернувся на нульовий рівень рентабельності, а подекуди збиткову діяльність. Дещо кращу ситуацію мали господарства, які у цей період реалізували свиней за ціною від 32 грн/кг, оскільки лише за такої ціни господарства можуть відшкодувати свої витрати.

Втім, і найвища ціна на свиней живої ваги, що декларувалася на ринку експортоорієнтованими виробниками, а саме 35 грн/кг, за поточних цін на корми не забезпечує високих прибутків. Вихід на прийнятний рівень продуктивності можливий лише за умови, що закупівельна ціна на свиней живої ваги досягне 41 грн/кг, а ціни на корми залишаться на сталому рівні.

Перспективи
Важливим у розвитку внутрішнього ринку м’яса та м’ясопродукції є нарощування експорту і зменшення імпорту продукції. У цьому напрямі є позитивні зрушення. За прогнозами імпорт свинини цьогоріч знизиться майже вдвічі (за січень-березень Україна імпортувала 779 т, порівняно з минулорічним показником 13 тис. т). З березня 2015 року чотирьом українським компаніям дозволено ввозити свинину на територію Росії, а саме: ТОВ «ВМП», ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», ПрАТ «АПК-Інвест», а також поставки з ТОВ «Свіженька» можливі виключно за умов лабораторної перевірки кожної партії. Заморожена свинина також постачається у В’єтнам, Грузію і Вірменію.
Разом з тим, пріоритетними напрямами експорту залишаються ринки країн ЄС, оскільки Україна отримала безмитну квоту на поставки 40 тис. т свинини. Для порівняння: торік Україна експортувала лише 4 тис. т, що надзвичайно мало. Цього ж року девальвація гривні робить нашу свинину конкурентоспроможною на зовнішніх ринках. Нині пропозиція вітчизняної свинини становить $1,6/кг порівняно з минулорічними $2,3/кг.

Зокрема, для запровадження сталого експорту свинини до країн Європейського союзу необхідно отримати дозвільні документи. Проте їх отримання відкладено на невизначений термін. Основною причиною цього є відсутність у державному бюджеті коштів на проходження необхідних процедур. Так, за інформацією Мінагропроду, для отримання дозвільних документів на експорт м’яса Україні потрібно було надати документи про епідеміологічну ситуацію. Однак ця інспекція коштує близько 35 млн грн, які не передбачені бюджетом. Тому питання експорту відкладено. У свою чергу, бізнес не може фінансувати цю перевірку згідно з вимогами ЄС. Наразі розпочата робота експертів ЄС для отримання Україною сертифікатів, необхідних для експорту молочної продукції. На черзі м’ясо та м’ясна продукція.

Отже, враховуючи обмеження імпорту свинини, розширення зовнішніх каналів збуту продукції галузь свинарства є перспективною для України.

Олександр МАСЛАК

Немає коментарів:

Дописати коментар