Интернет реклама УБС

29.11.16

Шляхи популяризації українського кіно

Кінофестивалі – це не тільки можливість перегляду картин зарубіжного виробництва, а й шанс представити вітчизняні стрічки іноземній публіці.
«Молодість» є прекрасною ареною для ознайомлення з українським кінематографом іноземного глядача, проте, на жаль, цього недостатньо. Українське кіно не відоме за кордоном. І це є великою проблемою для його розвитку.
На зарубіжних кінофестивалях нечасто можна побачити картини з України, а про широкий прокат немає і мови. Дуже мало стрічок мають фестивальний успіх, як «Плем’я» Слабошпицького. 
Організатори «Молодості» роблять все можливе, щоб скоротити відстань між іноземцями та українським кіно, запрошуючи зарубіжних митців представляти особисто свої роботи на фестивалі. 
Серед них був швейцарський режисер Фелікс Тіссі, з яким нам вдалося поспілкуватися. 


Фелікс вже 30 років працює в кіноіндустрії, але на «Молодості» він був вперше.
«Особисто мені подобається в цьому фестивалі те, що я маю змогу поспілкуватися з іншими режисерами, – ділиться Тіссі, – адже зазвичай ми не бачимося один з одним. Я працюю з операторами, акторами, але не з режисерами». 
Проте, попри власні інтереси, іноземні режисери не зацікавлені в українському контенті фестивалю. Повні кінозали збирають програми, на яких зазвичай не представлені вітчизняні кінороботи. Щодо «Національного конкурсу» то цей блок викликає небагато цікавості у глядача, тим паче іноземного. 
«На жаль, я не бачив українських фільмів, навіть за рамками фестивалю» – говорить швейцарський режисер. 
«Молодість» – один з шляхів вирішення проблеми маловідомості українського кіно за кордоном. Фестиваль активно співпрацює з іноземцями, тож процес поширення нашого кіно, хоч повільно, проте все таки йде. 
Деякі зарубіжні режисери налагоджують контакти з українськими кіномитцями. Це забезпечує співпрацю та спільне кіновиробництво, яке позитивно впливає на поширення, хоч не чисто українського, але все ж таки кіно, яке включає українські імена. 
«Мені подобається Київ і я думаю про зйомки свого наступного фільму саме тут. Тому я зацікавлений знайти знайомства на «Молодості», які в перспективі виллються у плідну співпрацю» – зауважив Фелікс Тіссі. 
При відсутності власних коштів на створення кінокартини, залучення іноземних митців допомагає в пошуку спонсорів, такий шлях розвитку та популяризації української продукції є найреальнішим. 
Фільми спільного виробництва активно знімаються та демонструються не тільки на фестивалях, а й на великих екранах. Тож маховик запущено, а що з цього вийде, ми зможемо побачити вже за кілька років. 
Орлова Олександра

Немає коментарів:

Дописати коментар