Интернет реклама УБС

01.12.16

«Симфонічний коктейль у стилі Блюз».

В Національній опереті України 25 листопада за підтримки Австрійського культурного форуму у Києві відбувся унікальний концерт «Симфонічний коктейль у стилі Блюз». У виконанні симфонічного оркестру, солістів, хору Київського національного академічного театру оперети та відомого австрійського піаніста Флоріана Файльмайра прозвучали джазові та блюзові мелодії Джорджа Гершвіна, Ллойда Веббера, Артуро Маркеса. У програмі вечора глядачі почули  інструментальні концерти, увертюри, арії, знамениту «Рапсодію у стилі блюз» Джорджа Гершвіна. Деякі твори прозвучали в Україні вперше і, безперечно, стали справжнім музичним відкриттям для поцінювачів великого мистецтва!

Молоий піаніст Флоріан Файльмайр показав не звичайну майстерність виконання, а емоційність його виступу була просто неймовiрна та неперевершена. Кожен присутнiй на цьому унiкальному концертi міг це побачити та почути. Соліст Флоріан Файльмайр є лауреатом і переможцем престижних світових конкурсів класичної музики, володарем премії «Klassik. Preis. Österreich» для виконавців класичної музики в Австрії, яку він отримав за виконання фортепіанного концерту №3 Бетховена з оркестром Моцартеуму на конкурсі «gradus ad parnassum». 
Концертна кар’єра Флоріана Файльмайра розпочалася ще під час навчання у музичному коледжі у Лінці, де він виступав з оркестром. У 2011 році він здобув перше місце на міжнародному фортепіанному конкурсі «Neue Sterne» («Нові зірки») у Верніґероде (Німеччина),  у 2013 році - друге місце на XXVII Concurso Internacional de Piano Cidade Ferrol (Іспанія) та третє місце на міжнародному фортепіанному конкурсі "Premio pianistico Silvio Bengalli" (Італія).  У січні 2014 року відбувся його дебют у Großes Festspielhaus Salzburg. Цього ж року Флоріан Файльмайр здобув другі місця на New Orleans International Piano Competition (США) та International Piano Competition Verona (Італія).
Перед концертом під час зустрічі із пресою Флоріан Файльмайр зазначив, що у красені Києві перебуває уперше, а велика кількість старовинних будівель дала таке відчуття, начебто знаходиться як у себе вдома. Своїм улюблений композитором рахує легендарного Бетховена. 
А художній керівник театру Богдан Струтинський повідомив, що осінні симфонічні концерти в опереті вже стали доброю традицією і пообіцяв, що Національна оперета буде й надалі відкривати цікавих виконавців для усіх шанувальників музики. Диригент концерту, заслужена артистка Оксана Мадараш підкреслила, що рада співпраці з таким талановитим піаністом, як Флоріан Файльмайр. 

Концерт відбувся за повного аншлагу. У залі не було вільних місць і поцінювачі мистецтва сиділи навіть на приставних стільцях. Перше відділення концерту розпочалося знаменитою "Рапсодією у стилі блюз" Джорджа Гершвіна. Далі у соло-виконанні Флоріана Файльмайра прозвучав короткий твір "Полішинель" Ейтора Вілла-Лобса. У другому відділенні глядачі почули: знамениту арією "Summer time", за однією з версій написаною Гершвіним за мотивами української колискової "Ой ходить Сон коло вікон", дует Поргі та Бесс з однойменної опери Гершвіна у виконанні солістів оперети, увертюру до мюзиклу "Кішки" британського композитора Ендрю Ллойда Веббера, запальні ритми латини - твори мексиканського композитора Артуро Маркеса ("Танець №2") та французького автора Даріуса Мійо ("Бразильєро"), який досліджував бразильський фольклор.
Під час концерту його музиканти та солісти дивували несподіваними композицiями якi захоплювали дух. Ніжність, грайливiсть та урочистість музики переплiтались та створювали унiкальний образ концерту «Симфонічний коктейль у стилі Блюз», який назавжди запам’ятається слухачам. Браво, Національна Оперета! Віват пану Струтинському і його колективу!!!!

Ганна Долженко, Леонід Коваленко
Фото авторів та з сторінки: Київського Національного Академічного Театру Оперети.

Немає коментарів:

Дописати коментар