Интернет реклама УБС

17.10.21

«Метелики — це квіти, які зірвав вітер»


Слово «метелик» походить з праслов’янської мови та означає «те, що кружляє». Метелик, до якого ми всі звикли, — це остання стадія розвитку комахи, відома як імаго. Всі лускокрилі відкладають яйця. Їх у кладці може бути, залежно від виду, більше тисячі, однак не всі доживають до дорослої стадії. Розвиток «квітки, що літає» розпочинається саме з яйця. Наступною стадією розвитку є личинка або гусениця. 

Забарвлення гусениці залежить від способу її життя: вільного або прихованого. Личинки, що ведуть вільний спосіб життя, мають форму та забарвлення близькі до рослини, на якій вони живуть. Гусениці яскравого забарвлення «сигналізують» навколишньому середовищу про те, що вони неїстівні. Личинки, що ведуть закритий спосіб життя, ховаються у «хатинках», споруджених із шовкової нитки чи шматочків листя.

Лялечка — передостання стадія розвитку комахи та вважається стадією спокою. Саме з лялечки виходить доросла комаха — імаго, тривалість життя якої коливається від декількох годин до декількох місяців.

Забарвлення та форма метелика пов’язані з середовищем його існування та захистом від ворогів. Деякі види мають неприємний запах, чи є отруйними, що робить їх неїстівними. Яскраве забарвлення також відлякує потенційну небезпеку. Ті, хто не мають можливості захистити себе таким чином, маскуються під листя чи кору дерев. Одним з варіантів «відлякування» ворогів є малюнок очей на крилах. Такі види метеликів не розкривають своїх крил, якщо перебувають у стані спокою, але якщо вони помічають небезпеку, то відразу лякають ворога своїм малюнком на вже розправлених крилах. Нічні метелики мають волоски на тілі. Вони захищають метелика від кажанів, поглинаючи або розсіюючи ультразвукове випромінювання останніх. [1]

Метелики асоціюються з літом і настанням тепла. У дощову осінню погоду легко можна скучити за сонячними днями. Але київська «Планета Метеликів» на ВДНГ зможе повернути відчуття літа під час 45 хвилинної прогулянки фермою метеликів. 

Під час екскурсії відвідувачі поринають у маленькі тропіки, де можна поспостерігати за різними стадіями розвитку метелика: з маленької лялечки у комаху з дивовижними крилами. Лепідоптеролог — людина, яка вивчає метеликів, — з радістю відповість на питання про комах та поділиться цікавими фактами про них під час екскурсії. Наприклад, ви почуєте, що метелики здатні випити цукрового сиропу вагою вдвічі більшою за їх власну. А деякі види нічних метеликів зовсім не харчуються, оскільки не мають хоботка. Вони використовують поживні речовини, які накопичили під час стадії гусені. Метелики літають зі швидкістю від 8 до 17 км/год, але бражникові можуть досягати швидкості 60 км/год. Очі метеликів мають складну будову. Вони складаються з сотень чи навіть тисяч граней — фасеток. Тому метелик бачить навколишній світ у вигляді мозаїки. Червоний, зелений та жовтий — це кольори, які можуть бачити лускокрилі.

Щоб дізнатися про метеликів більше та знову відчути атмосферу тепла, завітайте до тропічної ферми метеликів!

[1] Эд А., Виар М. Бабочки мира. — Изд. 2-е, стереотипное. — Интербук-бизнес, 2001. — 193 с.

Анастасія Рашевська




Немає коментарів:

Дописати коментар