Интернет реклама УБС

02.12.21

Нові екозміни в Україні: на що очікувати?


Турбота про довкілля не лише тренд останніх років, а реальна потреба суспільства. Весь цивілізований світ давно відмовився від надмірного використання пластику в повсякденному житті, замінивши його на екологічні альтернативи. Україна ж лише влітку цього року прийняла закон щодо обмеження обігу пластикових пакетів. На якому етапі реалізація закону зараз і до чого готуватися українцям найближчим часом? 

Закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України був прийнятий ще 1 червня 2021 року, однак в дію вступає від 10 грудня із першим етапом обмежень.

Заборонятиметься безоплатне розповсюдження пластикових пакетів  у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг. Винятками є біорозкладні та надтонкі пластикові пакети. Звісно, порушників цього закону очікуватимуть відповідні санкції, повідомляє Міндовкілля. Мета даного закону – зменшити використання пластикових пакетів та запобігти утворенню пластикових відходів. 

«Обмеження обігу пластикових пакетів на території України – це у першу чергу, про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, подібні обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом», - повідомив Руслан Стрілець.

Період адаптації до нових умов триватиме для українців три місяці. Згодом, після обмеження розповсюдження безоплатних пластикових пакетів, настане черга другого етапу. З 10 березня наступного року планується заборона тонких, оксорозкладних та надтонких пластикових пакетів. Таким чином, залишаться тільки біорозкладні, що виробляються з картопляного чи кукурудзяного крохмалю.

Для порушників обмежень суми штрафів чималі: в перший період стартуватимуть від 1,7 тис грн до 8,5 тис грн. Вже від березня наступного року, від 8,5 тис грн до 17 тис грн. При повторному порушенні закону сума може сягати до 34 тис грн.

Що чекатиме українців далі?

Після того, як зникнуть пластикові пакети, а в продажі залишаться тільки біорозкладні пакети – черга дійде до одноразового пластикового посуду. Його виробництво та використання також планують значно обмежити, надаючи перевагу екологічним альтернативам, що практикуються в країнах ЄС. Тож Україна впевнено, хоч і з запізненням, крокує до екологічного стилю життя та піклується про довкілля. Мусимо і ми пам’ятати про такі речі: краще взяти з дому пакет, аби не купувати новий або ж й зовсім «запастися» екоторбинками та шоперами.

Ангеліна Вовк



Немає коментарів:

Дописати коментар