Интернет реклама УБС

28.06.22

Доля тварин під час війни



Авторка: 

Карина Доломанжи

 



З початку повномасштабного вторгнення військ рф до України минуло чотири місяці. Люди та тварини починають звикати до нових реалій буття. Але війна наклала свій відбиток на психічному стані кожної живої душі. Стрес, нервове напруження, депресії – усе це притаманно не тільки людям, а ще й тваринам.

Брати наші менші теж потерпають від вибухів та обстрілів – хтось морально,хтось фізично. Саме тому евакуація тварин з зони бойових дій завжди постає одним з головних питань.

Українські ветеринари з початку війни наголошують про нестійкість емоційного стану тварин під час евакуації. Головна порада це забезпечити тваринам гідні умови. Якщо власники не можуть це виконати, то усіх тварин великодушно зустрічають у багатьох зоопарках країни. Рекордсменом щодо

гостей є Одеський зоопарк, котрий з початку війни прийняв на перетримку понад 300 різних тваринок! Також у кожному регіоні України є розплідники та ферми, де попіклуються за тваринкою. Якщо власники вирішили, що краще буде віддати назавжди хатнього улюбленця, то на допомогу приходить інтернет. У соціальних мережах вже на постійній основі тваринам допомагають знайти новий дім.

Але на жаль, не всім чотирилапим щастить знайти нових власників. Українські вулиці стають середовищем проживання незахищених тваринок. Проблема покинутих тварин у літній період постає дуже різко. Перегрівання діє вбивчо на домашніх улюбленців – високі температури для котів та собак ще більш небезпечні, ніж для людей.

Більшість тварин для гарного самопочуття у спеку повинні мати збалансований раціон. Фахівці КП «Київська міська лікарня ветеринарної медицини» наголошують, що саме правильна організація харчування відіграє ключову роль у профілактиці перегріву та зневоднення під час спеки. У тварини має бути вдосталь води та легкої для перетравлення їжі.

Зрозуміло, що під час війни це може бути складно влаштувати навіть власній тваринці. Але навіть невелика посудина з прохолодною водою та трохи корму для вуличних тварин можуть стати джерелом життя для вуличних чотирилапих.

Не варто забувати про своє фізичне та моральне здоров’я. Вченими доведено, що тварини покращують психологічний стан людини. Психологи рекомендують тваринами лікувати стрес, спричинений війною. У багатьох таборах та центрах для біженців практикують взаємодію з тваринами для покращення психічного стану людини.

Якщо ви відчуваєте душевне занепокоєння, варто придивитися до залишених тваринок. Можливо, саме в цей час на ваші обійми чекає граціозна кішечка чи грайливий песик.

Ще за ініціативи волонтерів з’явилася петиція, де українці просять владу заборонити розведення тварин на час війни й 5 років після. Це може значно покращити шанси покинутих тваринок знайти нових господарів.

Немає коментарів:

Дописати коментар