Интернет реклама УБС

02.07.22

Як стабілізувати емоційний стан під час війни


Авторка Катерина Шпак




Наразі йде п’ятий місяць війни. Люди потроху починають звикати до нових умов та повертатись до звичного життя. Так, час допомагає адаптуватись до будь-якої ситуації.
Проте щоденні новини про бомбардування житлових будинків, загибель дітей, втрати на полі бою змушують відчувати нас тривогу, страх та навіть відчай. Через постійні переживання можуть виникнути такі проблеми, як безсоння, втрата апетиту, різка зміна настрою, дратівливість, неможливість сконцентруватись на роботі. Перебуваючи в такому стані тривалий час, людина завдає великої шкоди своєму організму та психіці. Тож як справлятись з «емоційними гойдалками» та бути більш стабільними?
Насамперед потрібно розуміти, що тривога буде в будь-якому разі. Війна не завершилась, і наша країна, суспільство все ще в небезпеці. Тому переживати негативні емоції – нормально. Але слід контролювати своє хвилювання й не допускати його до критичного рівня.
Поради, які допоможуть справитись зі стресом
 Будьте вдячними.
Це достатньо банальна, але дуже важлива рекомендація. Заведіть звичку починати кожен день з подяки за те, що ви та ваші рідні живі й здорові, що у вас є дах над головою, ви маєте змогу працювати і т. д. Це можна робити подумки або ж писати листи бійцям і опубліковувати їх у своїх соцмережах. Не соромтесь дякувати тим, хто боронить нашу країну.
 Плануйте свій день.
Наявність певного розкладу дня допомагає організувати не тільки час, але й думки.
Складіть план справ, пропишіть усе погодинно. Графік надасть вам відчуття зайнятості та контролю над своїм життям. Таким чином зменшиться й рівень стресу.
 Не читайте новини 24/7.
Звичайно, ми не можемо повністю абстрагуватись від того, що відбувається в нашій країні та світі. Ми маємо отримувати інформацію. Проте варто робити і відпочинок для свого мозку. Визначте конкретний час, коли ви будете читати новини. Це може бути година зранку і година ввечері. Важливо, щоб решту часу ви відволікались на інші справи, а не перетворювали день на суцільну «інформаційну вирву».
 Ведіть активний спосіб життя.
Якщо ви відчуваєте, що рівень тривоги зашкалює, то почніть робити якісь фізичні вправи. Це може бути прогулянка на свіжому повітрі, заняття у спортивному залі або звичайне прибирання в квартирі. Так, рух допомагає звільнити мозок від негативних установок і покращити настрій.
 Знайдіть хобі.
Для того, що емоційно розвантажитись, почніть займатись чимось приємним. Це повинно бути те, що дійсно вам подобається. Наприклад, малювання, спів, приготування їжі тощо. Так ви зможете відволіктись від поганих думок і присвятити час собі.
Також психологи радять вивчати іноземні мови або проходити якісь освітні курси.
Нова інформація сприятливо впливає на когнітивні процеси і робить наш емоційний стан більш стабільним.
 Допомагайте іншим.
Роблячи добрі справи, ми відчуваємо себе краще. Тому, якщо є така можливість, кожного дня намагайтесь бути корисними: переказуйте гроші на ЗСУ, допомагайте волонтерам, годуйте тварин і т. д. Думайте про те, що своїми діями ви зможете пришвидшити перемогу.
Так, наш емоційний стан залежить від зовнішніх обставин. Ми вимушені постійно переживати за своє життя та життя наших рідних, злитись через обстріли українських міст та впадати в розпач через смерті мирних людей. Все те, що ми відсуваємо є природнім.
Але пам’ятайте, що війна закінчиться, а життя буде продовжуватись. І тільки від нас залежить, якими ми будемо в майбутньому. Тому зараз маємо піклуватись про своє ментальне здоров’я та контролювати емоції.

Немає коментарів:

Дописати коментар