Интернет реклама УБС

17.07.22

Життя в окупації




Авторка; Сластнова Єва 


З моменту повномасштабної війни в Україні понад 2000 міст та сіл знаходиться під російською окупацією. Станом на червень під контролем агресора перебуває близько 20% територій України. Однією із таких територій є місто Мелітополь Запорізької області. З 26 лютого місто є тимчасово окупованою територією. Залізнична станція міста є транзитним пунктом для дороги у Крим, тож Мелітополь є важливою територією для країни-агресора. Ось вже 4 місяці, як мелітопольці вчаться жити у новій реальності та під іншим прапором. 

Я поспілкувалася із місцевою жителькою Мелітополя - Тетяною, щоб дізнатися, як живуть звичайні люди в окупації. 

Тетяно, чи пам'ятаєте Ви день коли місто окупували? Що тоді відбувалося?

26 лютого Мелітополь опинився в окупації. Тоді ми з сім‘єю сиділи у підвалі і чітко чули, як за містом йшли активні бойові дії. Коли більш-менш було тихо, ми виходили з підвалу та їздили у магазини. Вже тоді у місті було багато окупантів, не було ніякого мобільного зв‘язку та Інтернету, в аптеках не було жодних життєво необхідних ліків, на все місто працювали лише декілька супермаркетів.

Ви кажете, що не було Інтернету, а як зараз? Регіон має доступ до українських новин? Знає, що відбувається у країні?

Тоді зв‘язку не було приблизно тиждень. Було й таке, що по два тижні не було зв'язку та Інтернету. Зараз у місті немає українського зв'язку, але навіть це не перешкода для мелітопольців мати доступ до українських новин.

А взагалі чи є можливість виїхати з міста? Можливо була евакуація людей на початку війни?

Так були евакуації людей. Наразі можливість виїхати з міста є, але це дуже дорого, а якщо все-таки люди їдуть, то можуть стояти кілька днів, щоб їх пропустили на підконтрольну територію.

А як можна виїхати? Власною машиною чи бла-бла-каром?

Можна виїхати власною машиною, але якщо не знати безпечну дорогу, то буде дуже складно. Також є перевізники, які беруть як невелику, так і занадто високу оплату.

А загалом які ціни у регіоні?

Ціни дуже високі. На деякі продукти та ліки ціни зросли у троє.

Яка ситуація зараз із продуктами та речами першої необхідності у місті? І як щодо електроенергії та водопостачання?

Продуктів вистачає, але ціни дуже високі, тільки овочі дешеві, адже їх дуже багато і нікуди реалізовувати. Речі першої необхідності є, але також дуже дорогі. З електроенергією і водопостачанням все добре.

Чи надходить у місто якась гуманітарна допомога? 

Наразі жодна допомога не надходить, оскільки на блок-постах не пропускають машини з гуманітарною допомогою.

Яке ставлення місцевих жителів до нинішньої ситуації? 

Це складне питання, у кожного своє ставлення та думка щодо окупації, але звісно більше підтримки української влади.

Де зараз працюють місцеві жителі?

Ситуацію з роботою складна, дуже важко знайти хоч якийсь заробіток. У Мелітополі є багато садів черешні, тому наразі є сезонна і доволі важка робота.

А Ви не знаєте, чи отримують ще жителі пенсії та соціальні виплати від української влади?

Так, отримують. Але щоб зняти гроші в банку люди повинні відстояти довгі черги або можна перевести в готівку, але під великий відсоток.

Яке ставлення окупантів до мирного населення? Чи були випадки агресії з боку окупантів у місті?

Багато випадків викрадення людей. Загалом тих, хто займається волонтерською діяльністю або тих, хто активно висловлює свою позицію. 

Що говорить чи робить міська рада? Чи не підтримують вони окупаційний режим?

Офіс нашого міського голови Івана Федоров наразі у місті Запоріжжя, він веде дуже активну інформаційну підтримку нашого міста. Також він допомагає мешканцям, які виїхали з окупації. У місті Запоріжжя відкрили центр допомоги переселенцям. А у самому місті є лише самопроголошена влада. 

Яка найбільша радість була за час перебування в окупації?

На жаль приводів для радощів мало, але ми впевнені, що найближчим часом Україна переможе і це буде найбільша радість для всіх українців!

Немає коментарів:

Дописати коментар