Интернет реклама УБС

29.07.22

Зернові угоди-безпечний шлях подолання кризи?





Авторка - Ріка Брезецька






22 липня у Стамбулі були укладені угоди стосовно транспортування українського зерна.
Одну угоду підписували три сторони: Україна,Туреччина і ООН. А другу, дзеркальну угоду, з Туреччиною підписала росія.
За словами ООН, угоди стали «Маяком надії» у подоланні кризи транспортування зерна.
На перший погляд,угоди мала б гарантувати безпеку перевезення зерна, виключати всі можливі військові провокації та інциденти.
«З військової точки зору загроз ми не бачимо. Є пропрацьований фарватер. Судна будуть рухатися виключно цим фарватером. Жодна ділянка узбережжя, крім згаданого мною фарватеру, не буде розміновуватися. Тобто якщо хтось думає, що росія зможе під приводом функціонування цього коридору висадити десант, то це абсолютно нереально.
Крім того, берег уже захищають берегові ракетні комплекси, які роблять такі дії абсолютно нереальними», – висловився Кирило Буданов,голова ГУР.
Також Буданов зазначив,що Україна «стовідсотково» відстояла свою позицію в переговорах щодо угоди.
Але ясна річ,одна зі сторін-підписантів,не порушуючи свою звичку тероризувати і  все порушувати, зірвала угоду вже наступного дня після її підписання.
Російські загарбники обстріляли порт Одеси ракетами типу «Калібр». З чотирьох випущених ракет у ціль влучили дві, інші дві були збиті українськими системами ППО.
На міжнародному рівні акт тероризму одразу викликав реакцію:
- США, зокрема Саманта Пауер,закликали повернутись до розглядання ідеї, яку Джо Байден подав ще в березні. Ідея полягає у тому,аби перевозити зерно сухопутним шляхом через західний кордон України.
- Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттеріш беззастережно засудив обстріл і ще раз нагадав представникам РФ важливість подолання кризи експорту.
- Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Кремль продовжує використовувати їжу як зброю у війні.
- Головний дипломат ЄС Жозеф Боррель у своєму твітері зреагував на атаку таким чином:
"ЄС рішуче засуджує ракетний удар РФ по морському порту Одеси. Удар по цілі, яка є дуже важливою для експорту зерна, на наступний день після підписання Стамбульських домовленостей викликає особливий осуд і вкотре демонструє, що Росія цілковито нехтує міжнародним правом і зобов’язаннями"
   
Натомість Кремль повідомив,що удар по одеському порту був зроблений начебто через знаходження там військової бази,а речник путіна пєсков додав,що цей удар ніяк не зашкодить подальшому транспортуванню зерна.
Загроза нових атак,пов‘язаних з зерновими угодами,лишається високою. І у випадку здійснення цих атак росіяни,скоріш за все,у виправдання відповідатимуть, що:
- Вони намагались поцілити у кораблі,що супроводжували судно,адже ті були
військовими(хоча транспортні судна супроводжуватимуть не військові кораблі);
- Вони виявили над територією моря українські безпілотики;
- Вони дізнались,що на бортах кораблів перевозили зброю для України;
Також в цей час рф намагатиметься схилити Туреччину на свою сторону, наполягатиме на побудові у себе заводу байрактарів, проводитиме з Туреччиною зустрічі, зокрема буде тиснути на економічну складову, наголошуючи, що турецький бюджет значно поповнюють російські туристи, і доводитиме Туреччині користь співпраці з рф.
    Ситуація вкотре довела,що конструктивний діалог і,тим більше, угоди з країною, яку Сенат США визнав спонсоркою  тероризму, неможливі. Що за будь-яких обставин перевезення зерна залишається небезпечною справою, адже для рф важливе не подолання транспортної кризи, а тільки позиціонування себе як країни, що начебто готова до діалогу.


Немає коментарів:

Дописати коментар