Интернет реклама УБС

18.07.22

Створення ДНК-бази : що, де, навіщо?


Авторка:
Карина Доломанжи



Якщо запитати українця «яке в тебе ДНК?», то найімовірніше він  скаже – «вишите червоними та чорними нитками». Орнамент української вишивки вважається малюнком ДНК нашої нації. Але, обираючи всесвітньо прийнятті дослідження геному людини, усі ми складаємось з ДНК, яке підлягає  спостережень. Ба навіть, на державному рівні!

  9 липня депутати Верховної Ради України ухвалили  законопроєкт про державну реєстрацію геномної інформації людини. У Міністерстві внутрішніх справ України наголосили, що такі ДНК-бази давно існують закордоном та допомагають у роботі експертам-криміналістам. 

Але почну з початку – що таке ДНК-база?

 Винайдення ДНК-бази це одне з найбільших досягнень біоінформатики. Ця галузь  біології використовує застосовує машинні алгоритми й статистичні методи для аналізу великих наборів біологічних даних, зокрема РНК та ДНК. Бази даних із біологічною інформацією необхідні для більшості біоінформатичних досліджень.

Насамперед створення української ДНК-бази це питання безпеки для кожного з нас. Аналіз ДНК людини – це  найефективніший з  сучасних методів, що встановлює причетність особи до скоєння злочину. Єдиний реєстр ДНК  прискорить розслідування тяжких злочинів, а також допоможе правоохоронним органам оперативно встановлювати особу правопорушника.

 Власником бази буде Міністерство внутрішніх справ України, адміністратором – Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС. Інформація зберігатиметься у базі протягом 75 років. Використати її зможуть керівники прокуратур, слідчі та прокурори, співробітники Інтерполу в Україні, уповноважені особи оперативних підрозділів. 

 Безперечно, створення бази з ДНК українців може посприяти покращенню виявлення  багатьох захворювань. Сьогодні світова охорона здоров’я в першу чергу орієнтована на симптоми, і втручання зазвичай відбувається на пізній стадії патологічного процесу, коли лікування може бути не таким ефективним.  Виявлення передхворобних станів, які могли б дати вікно в майбутній ризик розвитку захворювання, виявлення надійних маркерів і розробка корисних методів лікування буде ключем до управління лікуванням захворювання.

Згідно з проєктом закону, єдиний реєстр ДНК-даних потрібний для:

- розкриття і профілактики тяжких злочинів;

- встановлення особи правопорушника;

- розшуку зниклих безвісти;

Пропозиції депутатів:  зробити реєстрацію геномної інформації на добровільній і обов’язковій основі, встановити механізм відбору біологічних зразків осіб, які добровільно вступають або призиваються на військову службу та військовослужбовців.

До  ДНК-бази обов'язково вноситимуть дані людей, які вчинили суспільно небезпечні діяння або злочини:

- проти основ національної безпеки України;

- життя, здоров'я, волі, честі, гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи,

- власності;

- громадської безпеки;

- у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів;

- проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку;

- до яких за рішенням суду застосовані примусові заходи медичного характеру.

   ДНК – бази існують у багатьох країнах світу, зокрема у США, Польщі, Німеччині, Великій Британії. Прикладом вільних баз даних з інформацією про нуклеотидні послідовності є «GenBank», «DDBJ» (DNA Data Bank of Japan) та «ENA» (European Nucleotide Archive). 

Найбільш відомою  є американська база  «GenBank». Це комплексна база даних, яка містить загальнодоступні послідовності нуклеотидів для 420 000 офіційно описаних видів.

Цей ресурс спочатку називався Los Alamos Sequence Database, цей ресурс був концептуалізований у 1979 році Walter Goad, фізиком-ядерником і піонером у галузі біоінформатики в Лос-Аламоській національній лабораторії (LANL).  Починаючи з 1981 року, база даних  підтримується Національним центром біотехнологічної інформації США (NCBI), що входить до складу Національних Інститутів Здоров'я у США, та доступний на безоплатній основі дослідникам усього світу.

 «GenBank» отримує та поєднує дані, отримані в різних лабораторіях, для більш ніж 100 000 різних організмів. За час існування інформація з бази даних допомогла  розкрити тисячі злочинів, створити  медичні препарати та посприяти детальному дослідженню багатьох захворювань. 

Своєю головною перевагою  «GenBank» вважає щоденний обмін даними з Європейським архівом нуклеотидів (ENA) і Банком даних ДНК Японії (DDBJ). Ця співпраця забезпечує охоплення всього світу на рівні ДНК! 

Тепер українцям залишилося дочекатися відкриття збору даних для нашої бази, аби стати частиною світових досліджень. Навіть на молекулярному рівні є потреба в ДНК справжнього українця! 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар