Интернет реклама УБС

11.07.22

Заїдання стресу – реалія багатьох українців

   Війна змінила життя кожного українця. Усі ми відчуваємо стрес, а деякі навіть впадають у депресивні стани. Це пов’язано з сильним впливом оточуючих подій на нашу психіку. Стрес шкодить не лише нашому психічному здоров’ю, а й фізичному. Одним із його проявів є переїдання або так зване «заїдання стресу».
Існує три етапи стресу у житті людини:
 Гострий
 Гострий епізодичний
 Хронічний
Гострий стрес – це час, коли в організмі підвищується рівень гормону адреналіну, який впливає на частоту сердечного ритму і підвищення артеріального тиску. У цей період у людини загострюються рецептори, наприклад зір або слух. Такий стрес може бути як короткотривалим, так і періодичним, коли людина частково стикається зі збудником негативних емоцій чи регулярного само до нього повертається.
Хронічний стрес – це довготривалий стрес, під час якого виділяється такий гормон, як кортізол. Який стимулює підвищення глюкози у кров і через це підвищує використання глюкози мозком, для отримання більшої кількості енергії. Ці гормони не повертаються до нормального стану до тих пір, поки стрес не пройде. Якщо це не стається, то організм сам починає рятуватися, руйнуючи клітини.
Стрес і гормон кортізолу створює потребу у більшій кількості кисню, енергії та поживних речовин. Людей, що знаходяться у стресі тягне на їжу, що начебто розслабляє. Це солодка, жирна і калорійна їжа, снеки тощо. Але такі страви не мають великої кількості поживних речовин, через що виникає замкнене коло. Людина їсть багато, щоб заспокоїтись, але не наїдається і не заспокоюється та знову розпочинає трапезу.


На психологічному рівні, причина заїдання стресу, розпочинається ще з дитинства. Коли маленька дитина, не вміючи говорити плаче, то батьки не можуть зрозуміти причину сліз. Єдиним варіантом заспокоєння є нагодувати маля, що частіше за все спрацьовує. Надалі, дитина асоціює їжу з чимось заспокійливим та комфортним. У дорослому житті, людина купує собі плитку шоколаду після важкого дня, щоб порадувати себе та забути поганий день. Також, однією з причин є похвала смаколиками, коли за відмінну оцінку батьки купують дитині морозиво або торт, проявляючи так свою увагу до успіхів дитини.
Переїдання призводить до ряду захворювань, а саме: ожиріння різних стадій, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань та навіть може спровокувати деякі види раку. Тож не потрібно байдуже ставитися до проблеми переїдання та заїдання стресу, оскільки це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям у майбутньому.
Український дієтолог Наталія Самойленко у телемарафоні «Єдині новини» заявляє, що перш за все, потрібно слухати свій організм, і якщо не хочеться їсти, треба поважати ці сигнали організму і не треба приймати їжу, навіть якщо втриматись майже неможливо. Також, Наталія радить, у випадку, коли постійно хочеться щось жувати, як от насіння, цукерки чи жуйки, треба розділити свої прийоми їжі на три рази й притримуватися графіку.
Гастроентеролог Євгенія Бєлінська вважає, що переїдання потрібно лікувати з психологічної точки зору. За її думкою, потрібно навчитися переживати та відчувати емоції, щоб остаточно зупинитися. Також, допомогти може обговорювання із друзями чи рідними даної проблеми. Завжди можна звернутися за допомогою до психолога, у разі довготривалого стресу.
Загалом спеціалісти радять навчитися відрізняти відчуття голоду та апетиту.
Для голоду характерним є відчуття порожнечі у шлунку, біль у голові та слабкість. Апетит – це коли вам хочеться чогось конкретного. Часто відчуття голоду плутають з нестачею води в організмі. Тож краще випивати склянку води за 30 хвилин до прийому їжі.
У такий непростий час, важливо зрозуміти, що ми маємо продовжувати жити та максимально дбати про своє фізичне та психологічне здоров’я. Нам ще стануть у нагоді у майбутньому сили та хороший стан, а отже треба знати міру та навчитися піклуватися про себе.

Єва Сластнова

Немає коментарів:

Дописати коментар