Интернет реклама УБС

10.07.22

Українська музика у світовому кінематографі




Авторка: Олена Гусарова





Музика українських виконавців дедалі більше привертає увагу аудиторії не лише вітчизняної, а й з-за кордону. Світ по-новому дізнається про Україну та її культуру, то ж і музика не виключення. Вона має великий попит у закордонній кіноіндустрії і дедалі гучніше лунає з великих екранів.

«Щедрик» Миколи Леонтовича

Один із найвідоміших різдвяних творів – український «Щедрик» Миколи Леонтовича. Його композиція припала до душі десяткам режисерів, то ж її можна почути у фільмах «Гаррі Поттер», «Міцний горішок 2», «Санта Клаус», «Битва на гірляндах», «У дзеркала два обличчя» та «Шепіт». Та все ж серед них найвідомішою є комедія «Сам удома». Новорічна стрічка, яку переглянув чи не кожен, про пригоди бешкетника Кевіна, у багатьох асоціюється саме з різдвяним твором українського композитора.


«Dansing Lasha Tumbai» Вєрки Сердючки

Приголомшливий виступ Вєрки Сердючки на Євробаченні у 2007 році запам’ятався фанатам конкурсу вибуховою піснею «Dansing Lasha Tumbai». А згодом, неочікувано вона стала саундтреком до комедійного бойовика «Шпигунка» у 2015 році. Варто зазначити, що Андрій Данилко в образі Вєрки Сердючки також  знявся в епізодичній ролі у цьому фільмі. За сюжетом фільму Сердючка виконує пісню, що лунала на «Євробаченні 2007»  на вулицях Парижа, де головні герої мали вести перестрілку.


«Ціна правди» - Джамала 

Після виходу в 2019 році пісні «Ціна правди» співачки Джамали, світ побачила і стрічка польської режисерки Аґнєшки Голланд з однойменною назвою. Пісня звучить у фінальних титрах, а сам фільм показує історію валлійського репортера, який першим відкрито розповів світу через ЗМІ про Голодомор в Україні 1932−1933-го років.



«Шо з-под дуба» гурту «ДахаБраха»

Пісня «Шо з-под дуба» українського музичного етногурту «ДахаБраха» з’явилася у третьому сезоні серіалу «Фарґо». Це кримінальна драма Ноєма Гоулі, знятого за однойменним фільмом 1996 року братів Коен, де кожен сезон розповідає окрему історію. Пізніше легендарну «Шо з-под дуба» можна було почути у українсько-словацькій стрічці «Межа»(2017) та вітчизняному телесеріалі «Спіймати Кайдаша»(2020).


«Ой у гаю при Дунаю»

У одному з епізодів популярного турецького серіалу «Величне століття» головна героїня стрічки виконувала українську народну пісню «Ой у гаю при Дунаю». Цікаво, що багато глядачів до перегляду навіть не знали, що славетна «Ой у гаю при Дунаю» - це українська народна пісня.


«Sunsay»

У культовому серіалі 90-х «Беверлі-Гіллз, 90210» в одному з епізодів прозвучала пісня українського електронного гурту Cape Cod. «Sunsay» записана спільно з ірландським виконавцем Річардом Фаррелом, і пізніше увійшла до альбому Cape Cod.


Український народний гопак

На початку військово-соціальної драми «Мисливець на оленів», яку світ побачив ще в 1997 році, звучить український традиційний гопак. За сценарієм його музиканти грають на початку весілля, куди прийшли троє друзів, які незабаром збираються на службу до В’єтнаму. 


Композиція «Вічна пам’ять»

Саундтреком до серіалу «Чорнобиль» стала композиція «Вічна пам’ять», яку виконав львівський чоловічий хор «Гомін». Композиція звучала в останній серії фільму. Пізніше, хор «Гомін» отримали дипломи від премії «Греммі» в номінації «Найкраща музика до кіно чи телефільму», як ті, хто були безпосередньо причетні до процесу створення музичного супроводу. 




Немає коментарів:

Дописати коментар