Интернет реклама УБС

12.08.22

Загрози для шлюбів у воєнному стані


 

Авторка - Єва Сластнова




Розлучення



Сім’я – це для майже усіх чи не найважливіше у житті. З родини ми черпаємо сили та натхнення. А мати поруч кохану людину, означає не тільки ділити з нею побут, а й усе своє життя. Кожен з нас потребує підтримки та любові, а особливо у кризових ситуаціях. Здається, що така подія як війна, має зберегти та укріпити більшість шлюбів, але насправді виявилось по-іншому.

З 24 лютого українці були шоковані великою кількістю розлучень, серед відомих українських пар шоу-бізнесу, таких як: Володимир Дантес і Надя Дорофєєва, Михайло і Дарія Кацуріни, Тарас і Тіна Цимбалюк тощо. Ці пари були ідеалом багаторічного та щасливого шлюбу, а також прикладом пар, завдяки яким, усі вірять у справжнє кохання. Багато розлучень та розставань розпочалися й у звичайних українців.

Міністерство юстиції України заявляє, що за перші пів року органами державної реєстрації актів цивільного стану розірвано - 7 632 шлюби. Ця цифра була б більшою, якби не те, що більшість пар не можуть подати на розлучення, оскільки чоловік та дружина перебувають у різних країнах. А також варто пам’ятати про тих, хто жив у фактичному шлюбі.

Сварки

Українська психологиня Юлія Осьмак вважає, що ще велика кількість пар знаходяться під загрозою. «Статистика говорить, що під час карантину велика кількість розлучень була спровокована тим, що люди постійно знаходилися на одній території після того, як до цього бачились по дві години ввечері. Зараз усе навпаки. Тепер люди знаходяться на великій відстані, але так само не знають, як взаємодіяти одне з одним», - каже Юлія.

Найпопулярнішою ситуацією, коли пара розходиться, це дружина, яка з дітьми поїхала до іншої країни й захопилася новим життям. У такій ситуації жінка побачила шлях для свого розвитку та хоче розпочати життя у новій країні спочатку. Чоловік же залишився в Україні та постійно перебуває у стресовому стані. Таким чином, кожен живе у своїй реальності й у людей елементарно розходяться думки щодо майбутнього. Особливо така ситуація загострюється, якщо раніше стосунки трималися лише на звичці та спільному побуті.

Також жахливими, але реальними є ситуації, де чоловік повертається з фронту з ПТСР – посттравматичним синдромом. Це стан людини, який важко зрозуміти тому, хто ніколи не був на фронті. Поганий сон, флешбеки, як наслідок погані звички та залежності тощо. Таким чином, жінка, яка чекала чоловіка з війни просто не може його впізнати. Важкість такої ситуації полягає у тому, що її майже неможливо вирішити самостійно. У такому випадку чоловіку обов’язково треба звертатися до психотерапевта.

А от кандидат психологічних наук Ірина Тичина у Телеграм-каналі «Психологічна підтримка» розказала, що однією з причин розлучень є різне переживання стресу. Кожна людина по-різному реагує на небезпеку. Хтось починає одразу боятися та думати, як швидше опинитися у безпечному місці, а дехто спокійно намагається прийняти обґрунтоване рішення. Різна реакція заважає подружжю об’єднатися та працювати у команді. Тоді кожен залишається сам з собою, а це не може не привести до проблем у стосунках.

Цю ситуацію також коментувала відома телеведуча Маша Єфросиніна на своєму Ютуб-каналі у шоу «Дорослі дівчата». Вона згадувала, що у перші дні війни постійно панікувала та влаштовувала істерики, тим часом як її чоловік Тимур залишався спокійним. «Він ніби одягнув на себе якусь бульбашку, в якій весь час сидів у новинах і думав, думав», - розповіла Маша.

А психотерапевтка Марія Фабрічена наголосила на розриві через різні політичні погляди. Вона розповідає: «На соціальному рівні здається, що люди мають бути більш згуртовані. Але у людей, які певний час жили як подружжя чи партнери, можуть бути різні політичні погляди». Є навіть випадки, у яких один з партнерів підтримує країну-агресора та окупацію країни. Коли у людей різні моральні цінності та відношення до Батьківщини, то вони просто не можуть бути разом.

Різне відношення до безпеки також те, що заважає подружжю порозумітися. Є ті, хто ігнорують сигнали повітряної тривоги, тим часом як інший у парі турбується про свою безпеку. Погано те, що зазвичай тоді починається ланцюгова реакція, і якщо один не хоче перейти у безпечне місце, то вся родина також починає байдуже ставитися до власної безпеки. Це не є правильним. У такому випадку, за словами психологині, треба розмовляти одне з одним та приходити до спільної думки. Наприклад, можна використати фрази: «Я за тебе хвилююсь», «Я боюся йти до бомбосховища без тебе», «Пішли до укриття заради мене/дітей». У звичайному житті ці фрази є маніпуляціями, але у стані війни це може переконати людину.

У такий важкий час, важливо знаходити шляхи до порозуміння та йти на компроміси. Не має нічого страшного у тому, щоб парі проконсультуватись у психолога, тим паче, що зараз багато спеціалістів надають свої послуги онлайн та безкоштовно. А найголовніше – це вміння розмовляти та домовлятися. Родина має бути об’єднаною та сильною у такий час, тому варто не мовчати та розв’язувати проблеми, а не залишати їх у ящику до кращих часів.

Немає коментарів:

Дописати коментар