Интернет реклама УБС

25.08.22

Внутрішня мізогінія: чому жінки іноді погано ставляться до інших жінок та як із цим боротися?


Сучасний світ неухильно рухається до толерантності. У майже кожному фільмі можна побачити афроамериканців, а у суспільній промові почути про підтримку осіб з ЛГБТ спільноти. Але з сексизмом намагаються боротися у будь-яких напрямках. Незважаючи на це, ми все ще можемо почути такі вислови як: «жіночий колектив - це зміїне гніздо», «сама винна, що так одяглася», «я цього не розумію, я ж дівчина». Усі ці фрази – це прояв мізогінії, на яку чомусь не звертається велика кількість уваги. 
Мізогінія – нетерпимість до жінок і ознак, які у загальній культурі признані «жіночими», а саме: материнство, вагітність, сукні, макіяж побут тощо. Загалом мізогінія – це такий саме прояв сексизму, який має чоловічий відповідник – мізандрія. Основною проблемою цього явища, є усім відомі гендерні стереотипи. Чого лише вартує фраза «Чоловіки з Марсу, жінки з Венери». Через конкретне розділення чоловічого і жіночого, у суспільстві з’явилося безліч чвар та непорозумінь, щодо ролей чоловіка і жінки у житті. 
Можна подумати, що чоловіки проявляють більше мізогінії відносно жінок, але це не так. Жінки самі стають заручниками стереотипів та починають упереджено ставитися до осіб своєї ж статі.

Це має назву – внутрішня мізогінія. Зізнаймося, що доволі часто можна почути саме від жінок фрази «ми жінки, нічого не розуміємо у комп’ютерах» або «з чоловіками легше товаришувати, бо жінки зрадниці». Ознаки внутрішньої мізогінії проявляються у критиці та приниженні жінок з приводу та без нього. А також в оцінюванні жінки з «чоловічого погляду». 
Найскандальнішою темою у жінок, з якої випливає внутрішня мізогінія – це відношення до материнства та кар’єри. Коли емансипація почала активно проникати у думки жінок, то кожна сама почала обирати для себе шлях. Жінка сама робить вибір, хоче вона працювати, або бути вдома і дбати про дітей. І, незважаючи на постійні суперечки та аргументи жінок «за чи проти», істина одна – не можна нікого судити, бо кожна людина має право проживати життя так, як хоче.
Один з проблемних аспектів полягає у тому, що мізогінія оточує нас усюди. Це явище показують у фільмах, телепередачах, медіа, а у звичайному житті ніхто навіть не намагається позбутися упереджень щодо тих чи інших жінок.  
У чому ж причина внутрішньої мізогінії? Чому замість того, щоб підтримувати осіб своєї статі та триматися разом, жінки засуджують одна одну? 
Основною причиною є низька самооцінка. Коли людині не вистачає схвалення та любові від інших, вона починає знаходити проблеми у будь-кому. Звідси бере свій початок і звичайна заздрість. Також зменшуючи значущість одних жінок, ми самостверджуємося за їх рахунок. «Ось вона чекає допомоги від чоловіка, а я сама здатна повісити полицю, бо я не така слабка!» - типова ситуація збільшення власної важливості та приниження інших жінок. 
Які б не були справжні причини зневаги до жінок, це не є нормою і з цим явищем потрібно боротися, адже засуджуючи інших, можна нашкодити у першу чергу собі, витрачаючи на це свої ресурси й свій час. А позбувшись деяких стереотипів можна змінити власне життя. 
Щоб викорінити проблему потрібно її розуміти, тобто Ви маєте помічати її навколо себе та протистояти їй у собі. Є певні маркери такої поведінки, але важливо вміти розрізнити конструктивну критику та мізогінію. 
Не мовчіть, коли бачите прояви мізогінії в інших, не бійтесь висловити свою позицію, а можливо й зробити зауваження. 
Боріться зі стереотипами та не розділяйте усе на «чоловіче» та «жіноче». Треба розуміти, що усе це абстрактні поняття, які придумані нами. Люди незалежно від гендеру мають право на зацікавленість різними заняттями.
Підтримуйте інших жінок та більше взаємодійте з ними. Можливо саме через стереотипи та мізогінію Вам і не вдається знайти хорошу подругу.  
Працюйте із власною самооцінкою та не самостверджуйтесь за рахунок інших жінок. 

Єва Сластнова
 

Немає коментарів:

Дописати коментар