Интернет реклама УБС

16.08.22

Книжкове похмілля : що це і як з цим боротися?



Авторка: Карина Доломанжи



Чи втрачали Ви себе після прочитання певної книги? У світі існують мільйони книг у друкованому та електронному варіантах. І, напевно, в кожної людини є та сама історія, яка торкається душі під час читання та міцно тримає, а іноді розбиває, після завершення. Декілька днів, тижнів головні герої живуть у  думках та вперто не пускають персонажів інших книг.

  В англійському слензі є вислів «book hangover» (книжкове похмілля): він означає почуття, коли навколишній світ здається недосконалим та сюрреалістичним через те, що людина тільки-но закінчила читати книгу, в котру була повністю занурена. Книжкове похмілля не дає почати нову історію, бо подумки ти ще живеш у минулому написаному світові.

Поціновувачі книг з усього світу вважаю це почуття  своєю «професійною хворобою». Вони   визначають «book hangover»  як стан, за якого прихильність до книги або серії, що закінчилася, викликає у читача травматичний емоційний стрес. Зазвичай, це триває один-два тижні або поки в життя читача не з’явиться нова книжка вищої за середню якість. Здається,  що це якась вигадка чи виправдання, але насправді це досить виснажлива хвороба для книжкового фана.

Взагалі, умова  набуття не дискримінаційна, будь-хто, будь-коли, може отримати книжкове похмілля. Все, що для цього потрібно, це прочитати книгу. Справжньому книголюбові варто знати «симптоми» недугу , перш ніж він  стати його жертвою.

Популярний американський книжковий онлайн – клуб «Epic Reads» сформулював жартівливі почуття «book hangover»:

  • Відчуття порожнечі в грудях
  • Потовиділення, що виникає на всіх ділянках тіла
  • Бажання сидіти в темряві і нічого не робити
  • Плач у мінімальних або надмірних кількостях
  • Ірраціональна злість на людей, які не розуміють вашого болю
  • Неможливість взяти в руки іншу книгу
  • Неодноразове називання імен персонажів із книжки, про яку йдеться.

Світова книжкова спільнота вважає, що найкраще лікування книжкового похмілля це знайти неймовірну книгу та потрохи замінювати минуле книжкове забуття на нове.

Отже, це майже нескінченне коло пошуку  чергової «тої самої книги». Пам’ятайте, що читання викликає звикання.  

Немає коментарів:

Дописати коментар