Интернет реклама УБС

08.08.22

Водний баланс

Влітку, як ніколи потрібно дотримуватися водного балансу. В середньому наше тіло на 60 - 70% складається з води, а її нестача в організмі може привезти до чисельних проблем. Від кількості води в організмі залежить не тільки функціонування наших внутрішніх органів, але й наш зовнішній вигляд. Влітку через спеку ми пітніємо та втрачаємо чимало води, а це впливає на фізичну та розумову активність.

Скільки та що потрібно пити?

У кожної людини своя добова норма води, вираховується вона в залежності від маси тіла, приблизно на 1 кг ваги тіла 30-40 гр води. Пити потрібно звичайну воду, але не водопровідну, а відфільтровану. Можна пити негазовану мінеральну воду, та такі напої як чай, сік, компот, морс та кава також враховується, але варто зазначити що кава приводить до втрати води в організмі, тому після неї варто випити склянку води.

Наш організм має прекрасний індикатор нестачі води – спрага. Але потрібно розрізняти дійсну спрагу від помилкової, перша – це зменшення води в крові та недостатнє надходження або значна втрата рідини. При помилковій спразі пересихає слизова оболонка рота. Такий ефект виникає коли ми довго читаємо вголос, під час фізичних навантажень, при високих теплових температурах, або коли ми знаходимося у стресовій ситуації, в таких випадках не потрібно пити багато, достатньо зробити декілька ковтків води, аби зволожити слизову оболонку ротової порожнини.

Вода є досить корисною для нашого організму, але варто пам’ятати що надмірне споживання рідини також може нашкодити та призвести до розрідження крові та збільшить навантаження на серцево-судинну систему, а розбавлення шлункового соку призводить до проблем з травленням.

Коли пити воду корисно:

- Після пробудження, це відновить водний баланс який порушився під час сну та запустить роботу всіх внутрішніх органів;

- За півгодини до їжі та через годину-півтори після, не рекомендується одразу їжу запивати водою, щоб не порушувати роботу травлення;

- Рекомендується випити склянку води незадовго до сну, щоб мінімізувати порушення водного балансу вночі.

Це лише рекомендації, і дотримуватися чітких правил пиття води не варто, краще слухати свій організм, і пити тоді коли дійсно хочеться.

Надія Корнієнко

Немає коментарів:

Дописати коментар