Интернет реклама УБС

09.08.22

Волонтерство: що це таке та як працює?


Волонтерство – це добровільна суспільно корисна діяльність, яка здійснюється як окремими людьми, так і організаціями. Волонтери ж готові за власним бажанням витрачати свої сили та час на користь суспільству або конкретній людині, не чекаючи винагороди. 

Волонтерську діяльність в Україні було офіційно визнано Кабінетом Міністрів ще 2003 року, тож на сьогоднішній день вона знаходить все більше своїх прихильників. Наразі волонтерський рух в Україні виходить на іншу ланку. Волонтерські організації професійно розвинулися в напрямку роботи з волонтерами, тому зараз все частіше волонтерство розглядається як засіб для розвитку, соціалізації, отримання нових знань, знайомств та навичок.

Основні напрями волонтерської діяльності в Україні – це:

Охорона навколишнього природного середовища,

Надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують допомоги,

Розвиток культури та мистецтва,

Охорона здоров’я,

Розвиток та популяризація волонтерської діяльності,

Надання допомоги жертвам катастроф, військових конфліктів, стихійних явищ та інших надзвичайних ситуацій на території України або за її межами.

Зараз в Україні існує велика кількість волонтерських організацій, які допомагають як у військових питаннях, так і у соціальних. Найбільшою з них є Українська волонтерська служба. Лише через її платформу за останній час волонтери подали більше 43 тисяч заявок, а до всіх чатів долучилось близько 100 тисяч добровольців. Важливості та необхідності набули ті напрямки волонтерства, якими до цього займались в більшості профільні фонди: допомога військовим, пошук ліків, гуманітарка. 

Українська волонтерська служба зазначає: дозвіл чи окрема реєстрація, аби стати волонтером не потрібні. Волонтерити можна як самостійно, так і вступити до якоїсь із організацій. Посвідки волонтерам видають підрозділи Територіальної оборони, Збройні сили України, Держслужба з надзвичайних ситуацій та органи місцевої влади. Інші фонди та організації можуть видавати довідки своїм помічникам, але це не обов’язково.

Та все ж фахівці радять бути особливо обережними, бо волонтери найбільш вразливі до емоційного вигорання. Емоційне вигорання — це захисна реакція організму на тривалу напругу та стрес, коли тіло та психіка вже не витримують. Людина, яка вигоріла, перестає відчувати емоції та бажання, втрачає «запал» і мотивацію та ефективність її роботи знижується. Сьогодні волонтери мають надвисокий рівень відповідальності перед суспільством, через це виникає постійний страх когось підвести чи щось наплутати. Тісний емоційний контакт з постраждалими, з якими доводиться постійно проводити час не лише залишає на собі відбиток, а через деякий час може навіть пригнічувати, адже зазвичай кожен волонтер несе з собою і далі всі історії як тягар, якого неможливо позбутися. 

Волонтерство може прокачати нові навички, але якщо ви відчуєте емоційне вигорання – це може значно нашкодити. Через вигорання ви можете навіть  залишити лави тих, хто волонтерить, а це аж ніяк не на користь Україні. Крім того, що важливо волонтерити зараз, це потрібно буде робити й після завершення війни. І ніхто не знає, скільки зусиль на це знадобиться. Тому зараз так важливо цінувати й берегти власні ресурси, розумно їх витрачати, беручи участь у волонтерстві, відновлювати свої сили.

Олена Гусарова

Немає коментарів:

Дописати коментар