Интернет реклама УБС

11.11.22

Що таке маніпуляції та як захищатися від них

 


Авторка : Анна Некрашевська





     

     У повсякденному житті ми досить часто стикаємося із ситуаціями, коли потрібно вплинути на інших або ж навпаки люди вливають нами.

     Метафора маніпуляції зародилася ще з тих часів, коли з’явилися перші фокусники. Психологи вважають, що це саме ті люди, які розуміли психологію глядачів та поводження з ними. Їхнє головне гасло було: «Спритність рук, і ніякого обману». Тож, можемо стверджувати, що вони користувалися різними техніками та правилами впливу для того, щоб зробити справжнє шоу.

Але що ж таке насправді маніпуляція?

     У багатьох фахівців розходяться думки щодо одного визначення, але загалом маніпуляція - це прихований вплив, факт якого має залишатися непомітним. Успіх маніпуляції залежить від того, щоб співрозмовника ввести в оману та позбавити логічного мислення. Люди, які користуються такими техніками досконало знають, на які місця співрозмовника потрібно надавити, щоб він зробив рішення, яке буде правильним для маніпулятора. Зазвичай жертва не розуміє, що відбувається та просто слідує за іншим, адже все проходить дуже швидко. Тому інколи буває досить важко помітити, що щось відбувається.

     Але сьогодні існують техніки для протидії небажаного впливу та відстоювання своєї думки.

     Насамперед потрібно збільшити дистанцію між співрозмовником або й взагалі вийти з кімнати, щоб не потрапляти в його поле дотику та зору. Таким чином ви відгородитесь від маніпулятора та зможете спокійно все обмірковувати. Наступним кроком може бути ігнорування людини, яка хоче вплинути на вас, адже в нього просто зникне цікавість щось говорити, якщо ви просто не будете звертати на нього увагу. Також гарним методом є техніка «блокування», коли ви відповідаєте, що просто не розумієте слів людини, яка хоче вплинути, та просите повторити знову і знову. І в кінці маніпулятор сам втрачає терпіння щось з вами робити та просто йде.

     Хотіла б ще додати, що існує такий термін, як контрманіпуляція, коли ви вдаєте, що ведете діалог та піддаєтесь під вплив, але все ж таки в кінці використовуєте ті самі прийоми та завдаєте удару тому, хто хотів вас образити.

     На мою думку, якщо ви хочете збудувати здорові стосунки із співрозмовником, щоб дізнатися щось або розповісти, завжди потрібно спокійно та ввічливо вести діалог,  щоб нікого не образити та не показати себе з поганого боку.

Немає коментарів:

Дописати коментар