Интернет реклама УБС

12.11.22

Українці співуча нація




Авторка: Надія Корнієнко




Українська мова дуже милозвучна, вірші написані українською мовою ідеально лягають на музику створюючи неперевершену композицію. Наш народ співав про все що бачив, чув чи відчував, кожна подія була описана в чарівних піснях про Україну. Співали про кохання щасливе чи нещасне, про те як українці боронили свою землю від ворогів, які прийшли на неї з війною, про наречених та їхні хвилювання, про біль втрати, співали й про роботу та здавалося б про звичайні буденні справи. Кожна подія була висвітлена по особливому, хоча інколи з’являлися схожі мотиви.  
Пісні передавалися усно з покоління в покоління, інколи в слова пісні вносили зміни, підбирали більш влучні, одні епізоди викладали більш детально, а інші зовсім – опускали. З часом народні пісні змінювали мотиви, їх переспівували вже на сучасний лад, як, наприклад всім відому пісні «Ой у лузі червона калина», пісня була написана Степаном Чарнецьким у 1914 році, до п’єси-опису життя славетного гетьмана Дорошенка. Після повномасштабного російського вторгнення пісня набула нової популярності, її стали переспівувати професійні та непрофесійні виконавці у багатьох містах та країнах, показуючи свою підтримку Україні під час війни.
Українські народні пісні можна поділити на декілька видів, одними з найпопулярніших є:
Історичні – козацькі, кріпацькі, емігрантські;
Обрядові пісні – це щедрівки, веснянки, колядки.
Побутові – колискові, жартівливі, про важку роботу.
Ліричні – про кохання. 
Кожна українська народна пісня має свою історію створення, та розповідає нам про життя нашого народу. Коли автор оприлюднював слова та музику пісні їх підхоплювали сотні вуст, вони розходилися світом та викликали захоплення у інших народів.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар