Интернет реклама УБС

14.11.22

Як креативні миколаївці своєю творчістю допомагають наблизити перемогу




Авторка: Діана Шликова





Неординарна сфера, як мистецтво нагадування


Ландшафтні картини,  портрети відомих особистостей, філософські полотна,  провокаційні  графіті та інші монументальні праці  –  українські міста трансформуються  ніби по-новому. Фасади будівель більше не похмурі й журливі бетонні плити,  які вміщують безгоміння та закривають  прісний горизонт,  а гігантські полотна з надзвичайними малюнками.

Протягом декількох років  низка галерея стріт-арту поповнюється свіжими екземплярами.  Для нашої Батьківщини - новий напрямок вуличної творчості,  але він уже щільно  вкоренився в нашій українській  культурі.

Стріт-арт – це мистецтво повної свободи, що підносить живописний спіч будь-якого митця,  який хоче йти на діалог з суспільством та  донести важливість розуміння історії й контексту своєї праці.

Самобутній настінний живопис виконує не тільки естетичне призначення,  а й несе величезне змістовне навантаження,  порушуючи загострені суспільні питання,  що глибоко зворушують зовнішні та внутрішні проблеми людини та людства в цілому.

Ця творча ланка націлена на розкриття героїзму,  відваги та,  звичайно ж,  сміливості індивідуальностей, намалювати шедеври на будь-яких поверхнях.

Стріт-арт по-миколаївськи

В містечку Миколаїв, що знаходиться в південній частині України,  цей напрям набув великої популярності. На багатьох околицях «незламного» містечка , можна побачити найгарніші мурали на різноманітні тематики,  від яких перехоплює подих,  адже  надто творчі художники на кожному кроці розфарбовують у яскраві  й  різноколірними фарбами сірі вуличні полотна. Через те, щоб побачити справжній витвір  не традиційного мистецтва, не обов’язково йти в галерею,  адже  творіння культури перебуває зовсім близько,  лише варто тільки підняти очі й подивитися навкруги.

Нещодавно,  спілка креативних художників «Культурного десанту» на чолі з артистом Колею Сєргою,  розписала різнокольоровими фарбами стіни прифронтового міста патріотичними постерами та муралами.


Поміж робіт - вагома символічна композиція на вулиці Маріупольській. Символізм картини виражається у кольорах :жовтий колір означає сонце Миколаєва, а сині барви —  Азовське море Маріуполя.

Також,  один із муралів намалювали на честь голови обласної державної адміністрації Миколаївської області Віталія Кіма. Пан  Кім був зображений у незвичному персонажі,  а саме в вигляді  кота та втілює пряму копію світлини,  яка стала трендовою в Інтернеті.


В  умовах тотальної глобалізації спільноту стріт-арт потрохи посідає свою окрему нішу в сучасному мистецтві. Тому,  щоб не стояти на місці,  а рухатись жваво вперед,  необхідно попрактикуватися  сприймати останні події мистецтва. Та, звичайно ж,  не окреслювати творчість митців такими словами,  як  “вандалізм" або" нікчемність",  а намагатись їх осмислити.

За призмою стріт-арту ховається серйозний ідеологічний контекст, що направлений на окрему особистість, а саме на підвищення рівня критичного мислення.  Звідси,  слід вміти триматися спеціального балансу,  бо  автентичність має гармонійно взаємодіяти із сучасністю.

Проте,  важко не погодиться,  що розмальований  скрізь світ набагато яскравіший і блискучіший,  ніж буденна,  сіра рутинність !


 

Немає коментарів:

Дописати коментар