Интернет реклама УБС

22.11.22

Незнайдені скарби України




Авторка: Анастасія Сорока








     Деякі видатні українські особистості залишили по собі чимало таємниць та ще більше скарбів. І розмови про ці скарби не зникають серед українців впродовж століть. Чи знаєте ви, що київські князі, українські гетьмани та опришки мали неймовірні багатства, яких вистачило б на те, щоб Україна стала багатою і процвітаючою, а українці жили заможно? Де ці скарби зараз?

Скарби гетьмана Павла Полуботка

     Справді легендарні скарби в історії України.
Наказний гетьман і чернігівський полковник Павло Полуботок був одним з найбагатших людей України: він мав чималу колекцією ікон, коштовностей, зброї і великі запаси золота. Після сварки з гетьманом Іваном Мазепою Полуботок почав підтримувати політику російського царя Петра I. Однак пізніше став на захист незалежності України, що спричинило гнів царя. Полуботка було арештовано, а майно конфісковано. Незадовго до свого арешту гетьман передав на зберігання близько 200 тисяч золотих монет Банку Англії. Пізніше стало відомо, що частково своє золото Полуботок заховав у Сумській і Чернігівській областях, а саме – у містах Глухів і Любеч. При підрахунку скарбів виходить по 38 кілограмів золота на кожного українця! До речі, у 1993 році вийшов український художній фільм «Вперед, за скарбами гетьмана», де події розвиваються навколо скарбу Полуботка. Цікавий та атмосферний фільм, вартий перегляду.

Скарби гетьмана Петра Сагайдачного

     Петро Сагайдачний – український полководець, організатор походів запорізьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства.
Практично всі його походи закінчувалися успіхом. Вже перший морський похід Сагайдачного в 1606 році зробив його багатим. Одних тільки грошей було зібрано близько 180 тисяч злотих. Десятки тисяч невільників з України звільняв він в кожному зі своїх походів. І з кожного повертався героєм, привозячи з собою купи золота. На жаль документальних джерел про те, кому дісталися скарби Сагайдачного після його смерті не виявлено. Чи досі ці скарби десь заховані? Це так і залишається таємницею.

Бібліотека Ярослава Мудрого

     Легендарна бібліотека наймогутнішого князя Київської держави оповита багатьма історіями. Розкішні рукописні книги 11 століття, найцінніші книги зі всієї Європи – це справжні скарби, хоч і не у вигляді золота. Дехто стверджує, що бібліотека згоріла під час татаро-монгольської навали, але цей факт не підтверджений.  Одна з версій пов'язує знаходження книг з підземеллями Межигірського монастиря. 



Багатства Олекси Довбуша

     Ватажок гуцульських опришків і народний месник Олекса Довбуш здобув славу карпатського Робін Гуда, відбираючи у місцевих феодалів надлишки багатств і роздаючи їх біднякам, з яких походив сам. Але дещо з усього цього потрапляло в руки опришків, відправлялося на зберігання в таємні місця, зроблені в скелях. Згодом ці скелі були названі ім’ям борця з несправедливістю – Скелі Довбуша. За легендою у цих місцях захована печера, де знаходяться скарби. Але вхід у печеру вкаже лише цвіт папороті, який може побачити тільки та людина, у якої найчистіша душа та наміри.

Немає коментарів:

Дописати коментар