Интернет реклама УБС

01.12.22

Символи України

     В кожної країни своя державна та народна символіка. Державними символами є: Державний гімн, Державний прапор та Державний герб. Народні символи це те що найбільш любить та шанує народ. Україна має багате історичне минуле. Українці завжди шанували та берегли свої традиції, а народні символи завжди вважалися оберегами. 

Калина 

     Українці здавна вважають калину символом життя, любові, щастя, краси, поваги та материнства в якому дерево - це мати, а ягідки – це діти. Калина вважається світовим деревом. Цвіте калина білим цвітом, а потім на ній з’являються червоні ягідки. Калині присвячують пісні, як ось, наприклад гімн січових стрільців: 

«Ой у лузі червона калина похилилася,  чогось наша славна Україна зажурилася».

     Про калину можна почути не лише в піснях, але й в казках, прислів’ях, легендах. Українці зображають образ калини у вишиванках, на рушниках, на посуді, у розписі хат. 

Верба

Верба вважається святим деревом. Вона лікує та має чудодійну силу. В останню неділю перед Великоднем, люди йшли до церкви, щоб освятити гілочку верби, а потім за старою традицією били один одного нею, говорячи: 

«Верба б’є, не я б’ю».

Верба ніколи не ростиме на сухому місті, тому криницю завжди копали під нею, це була як позначка води на землі.

Український вінок

     Український вінок найкраща та обов’язкова дівоча прикраса до вишиванки. 

     Вінок це не просто прикраса – наші предки вірили в його магічну силу, яка оберігає волосся, знімає болі, та вберігає від тілесних та душевних ран. Вінок вважається символом довговічної любові та нескінченності роду. Плететься вінок зазвичай з різних видів квіточок, і кожна має своє значення. Наприклад ромашка символізує здоров’я та ніжність, любисток додають, щоб хлопці любили, обов’язково вплітали калину, бо це символ дівочої краси та України, ще додавали барвінок, мальву, півонію. Українські віночки поділяються на: вікові, магічні та обрядові.

     Україна багата на народні символи та обряди, кожен з них по особливому значущий, чарівний та гарний. 

Надія Корнієнко

Немає коментарів:

Дописати коментар